Efterlyser spindel i nätet för äldre

80-åriga Alundabon Catharina Wijnbladh efterlyser en samordnare eller spindel i nätet på kommunen, som utgår från varje klients behov.

"Jag ser till att det fungerar genom vänner och grannar. Däremot tänker jag på andra äldre som sitter i sina stugor."

"Jag ser till att det fungerar genom vänner och grannar. Däremot tänker jag på andra äldre som sitter i sina stugor."

Foto: Josef Nylén

Östhammar2018-01-26 08:00

Catharina Wijnbladh är pensionerad barnmorska och tycker att det är en rolig erfarenhet att bli gammal.

– Människokroppen är väldigt spännande, även om det är jobbigt att lyfta benen och det gör ont att gå runt.

I huvudet är hon pigg. Men Catharina Wijnbladh lider av en sjukdom som påverkar nerver, rörlighet och balans. För tre år sedan slutade hon köra bil. När hon tar sig runt i bostaden har hon en rullator som hon fått från kommunen och hon har även en egen elmoped eller scooter som det också kallas. Med hjälp av den kan hon sommartid ta sig till Alundabadet.

– Badet är kommunens höjdpunkt för min del, och personalen är så bussig och hjälpsam.

Men alltför ofta är det en kamp för att vardagen ska fungera, tycker Catharina Wijnbladh. Hon berättar hur hon fått kämpa med tjänstemän på kommunen för att få till en handikappanpassning med omklädnings- och duschmöjlighet vid Alundabadet. Hon har även fått avslag på önskemål om en elmoped från kommunen eftersom hon redan har en egen.

– Men jag är inte trygg på min moppe. Den kan stegra sig vid trottoarkanter och jag kan inte alls använda den på vintern.

Säljer hon sin egen elmoped vet hon inte hur lång tid det tar innan hon kan få en från kommunen – om det alls går. Hon har färdtjänst, men får inte ta med sin egen scooter då det inte ingår i avtalet mellan kommunen och taxibolaget. Att gå gör för ont, så vintertid är hon rätt instängd.

Men Catharina Wijnbladh vill samtidigt inte måla upp någon eländesbild.

– Jag ser till att det fungerar genom vänner och grannar. Däremot tänker jag på andra äldre som sitter i sina stugor, och det här med att behöva be och be. Det är inte roligt när ens tillvaro handlar om det.

Hon efterlyser ett slags individuell "spindel i nätet" på kommunen som sköter kontakten med äldre personer, sitter med samlad kunskap och lotsar vidare.

– Någon som kontaktar dig. Bryr sig om och visar empati, peppar och frågar hur man mår.

Vård- och omsorgschef Carina Kumlin säger till UNT att äldre med hemtjänst har den typen av kontakt som efterlyses. Men det gäller inte Catharina Wijnbladh, som vill klara sig själv så långt det går.

– Jag kan förstå det också. Den som har den mesta kunskapen om kommunala insatser är biståndshandläggaren. Via Östhammar Direkt kan man också få svar på frågor och bli lotsad till rätt person, det brukar fungera, säger Carina Kumlin.

Catharina Wijnbladh anser att det är rörigt.

– Jag tror att det finns många äldre som inte vågar säga vad de tycker, eftersom de är i en beroendeställning.

Ny äldreplan i kommunen

Färdtjänst, hemtjänst, vårdbehov, habilitering, hjälpmedel, social samvaro – det är mycket som förändras när man blir äldre. Östhammars kommun har tagit fram en äldreplan som heter "Det goda livet som äldre i Östhammars kommun 2018-2022". Det övergripande målet är att de äldre i Östhammars kommun ska uppleva ökad trygghet, ökat välbefinnande och ökad delaktighet. Dokumentet ska ligga till grund för politiska beslut och handlingsplaner inom flera nämnder och förvaltningar år 2018-2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!