På naturvetenskapligt inriktade Forsmarks skola ligger en spänning i luften trots att åskan dragit förbi för längesen. Elever vankar omkring på skolgården eller sitter i uppehållsrummet och surrar.
Många är uppklädda, med blus eller skjorta och kavaj. Men så är det inte vilken dag som helst heller, utan redovisningsdagen för de projektarbeten som avgångseleverna på Forsmarks skola alltid gör på uppdrag av Forsmarks Kraftgrupp (FKA). Drygt 40 elever har i olika projektgrupper utrett olika frågor på beställning av FKA. Klockan 12 till 15 på fredagen ska grupperna i tur och ordning redovisa vad de kommit fram till, i en föreläsningssal nere vid kärnkraftverket. Instruktionerna från lärarna är tydliga.
– Vi har femton minuter på oss att redovisa från det att vi reser oss upp, säger Beatrice Nilsson från Sundsvall.
Hon och Anton Jansson, från Malung, ingår i en grupp som haft i uppdrag att förbättra FKA:s presentation för gymnasieungdomar på studiebesök vid kärnkraftverket. Utvärderingar från FKA har visat att många ungdomar tyckte att presentationen var lite enformig. Men nu har Beatrice Nilsson och Anton Jansson samt två andra elever lagt fram ett nytt förslag, efter att de gjort en egen enkät på flera skolor. Projektgruppen har också tagit fram förslag på nya fysikexperiment och laborationer till experimentverkstaden som finns vid Forsmarks bruk.
– FKA har kollat igenom förslagen och de verkade väldigt nöjda, säger Anton Jansson.
Sandra Lindqvist från Örsundsbro och Felix Larsson, Kungsör, ingår i en annan grupp som jobbat med ett företagsinternt projekt. De kan i alla fall berätta att de haft i uppdrag från FKA att ta fram förslag på förbättringar som rör en databas om styrstavarna i bränslehärden.
– Det är bra att få erfarenhet av att jobba i en projektgrupp, med personer som man inte är så van att arbeta med, säger Felix Larsson och får medhåll av de andra.
Ända sedan i december har grupperna jobbat med sina projekt, parallellt med de vanliga studierna. När detta skrivs är i stort sett alla studiepoäng avklarade och det enda som återstår är redovisningen vid FKA. Sedan stundar en klassresa i Eurpoa som belöning. Det är FKA:s och ägaren Vattenfalls sätt att betala eleverna för det jobb som lagts ned. Sevärdheter i Danmark, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Nederländerna och Belgien ska man hinna med. Och dessutom blir det ett och annat besök på Vattenfalls anläggningar på kontinenten.
– Vi har mest fått reda på kulturgrejerna, men det borde väl bli ett besök på någon kolkraftsanläggning i Tyskland, funderar Sandra Lindqvist innan det är dags att gå ut på skolgården och ta en gemensam klassbild.
Snart släpper spänningen. Och avgångseleverna lämnar Forsmark för Europa, världen och en framtid som lovande studenter.