Fågelinvasion från Östeuropa

Även om det är kallt i Sverige, så verkar det vara mindre ogästvänligt än i Östeuropa, i varje fall för vissa fågelarter. I Forsmarkstrakten finns för närvarande stora flockar starar och björktrastar. Ornitologer UNT talat med misstänker att det inte handlar om flyttfåglar som stannat kvar, utom om fåglar som invandrat österifrån.

Björktast

Björktast

Foto: Jörgen Hagelqvist

Östhammar2010-01-11 12:13
- Visserligen har det varit varmt hela hösten ända in i mitten av december, men det kan ändå inte förklara närvaron av dessa fågelarter i Sverige nu i januari, säger ornitolog Per Johan Ulfendahl, Uppsala.

Förutom starar och björktrastar har även oväntat många rödvingetrastar siktats. Alla tre arterna är vad ornitologerna kallar "invasionsfåglar", vilket innebär att de i samlad tropp flyttar till områden där det finns mat. Liksom koltrastar är de förtjusta i äpplen, och får de bara tillräckligt med mat klarar de kylan.

Att en tajgatrast, en fågel som definitivt kommer österifrån, nyligen har observerats i Sundbyberg stödjer enligt Per Johan Ulfendahl ytterligare teorin om den östeuropeiska invasionen.
Även ornitologen Alf Sevastik, Östhammar, är inne på Östeuropa när det gäller att förklara stararnas närvaro i Sverige så här års.
- Här i Östhammarstrakten brukar stararna normalt flytta söderut i augusti. Just nu finns det ett 70-tal starar och omkring 800 björktrastar i Forsmarkstrakten. Jag tror de kommer österifrån, säger han.

En karaktäristisk vinterfågel som däremot lyser med sin frånvaro är sidensvansen, som i brukar glädja omgivningen med sina silverklockstoner. Men trots att det var ett gott rönnbärsår hänger de tunga bärklasarna fortfarande kvar i träden.
- Det är ett dåligt år för sidensvansar. Det blev inte så många ungar, och det är lika ont om dem i Norrland som här i Uppsalatrakten, säger Per Johan Ulfendal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om