Fästingvaccinet redan slut

Även denna sommar är det brist på fästingvaccin. På Norrtäljes vårdcentraler är vaccinet helt slut sedan länge.- Fastän vi beställde tidigt på våren fick vi bara en liten leverans. Samtidigt verkar det som om de privata vårdgivarna prioriteras av leverantörerna, säger Anna Liefvendahl chef för Norrtälje norra vårdcentral.

Katarina Häggström, mottagningssköterska, tar fästingspruta på Inger Svensk på Örsundsbro vårdcentral.

Katarina Häggström, mottagningssköterska, tar fästingspruta på Inger Svensk på Örsundsbro vårdcentral.

Foto: Maria Lindblom

Östhammar2008-07-05 00:01
Läget i Uppsala län är däremot bättre än förra året, men på flera håll bedöms vaccinet inte räcka hela sommaren ut.
Mia Furebring, tf chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset, säger att det är svårt att beräkna hur många som ska vaccinera sig från år till år.
- I fjol hade vi en större bristsituation. Det kan tänkas att många som vill bli vaccinerade redan har tagit sprutorna nu. Men det kan man aldrig veta och nu går det inte att beställa mer för den här säsongen, säger Mia Furebring.

Enligt Lars Lindquist, professor vid infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset, levererar de två vaccinföretagen till dem som beställer först. Enligt det resonemanget kan man säga att vissa vårdcentraler har felbedömt behovet.
- Företagen gör inga rättvisebedömningar. Det innebär exempelvis att ett landsting med få fästingar som bär på TBE kan få mer vaccin till sin befolkning än landsting där risken är större att bli smittad, säger Lars Lindquist.
Det finns inte heller någon rättvisa länder emellan. Leverantörerna har en begränsad tillgång av vaccin, en ranson, för den nordiska marknaden i år. Det beror på att de nordiska länderna betalar för dåligt. Efterfrågan på vaccinet har blivit så stor att fabrikerna inte räcker till för att tillgodose den europeiska marknaden.

Länder som Tyskland och Österrike prioriteras eftersom man där är beredd att betala mer för vaccinet. Cirka 100 kronor mer per dos får företagen om de säljer sitt vaccin till Tyskland.
I Uppsala län har vårdcentralerna fått det de har beställt, även om vaccinet nu börjar ta slut på vissa håll.
Men Anna Liefvendahl, chef på den Norra vårdcentralen i Norrtälje, säger att den bilden inte stämmer i hennes upptagningsområde.
- Alla vårdcentraler i Norrtälje har slut på vaccin. På vår vårdcentral beställde vi vaccin i april, men fick bara 50 doser. Det konstiga är att de privata vårdgivarna har vaccin kvar på sina båtar och bussar. För oss innebär det sämre service för våra patienter, men också ett inkomstbortfall, när vi inte får köpa vaccin, säger Anna Liefvendahl.
Peter Liss, vd för SBL vaccin som köper in ett av de två vaccinerna till Sverige, säger att de inte prioriterar de privata vårdgivarna.
- Vi har en bristsituation i hela norra Europa. Därför finns inget mer vaccin att beställa just nu, men inom Sverige säljer vi alla doser till samma pris. Vi gör ingen skillnad på privata eller landstingsdrivna vårdgivare vid beställningar, säger han.
FAKTA

Svårigheten att beställa mer fästingvaccin har gjort att det sedan länge är slut på alla vårdcentraler i Norrtälje. På Enköpings vårdcentral finns bara några få vuxendoser kvar. I Östhammar är allt vaccin till vuxna slut och detsamma gäller på vårdcentralen i Öregrund.

TBE är ett virus som kan ge en svår infektion i hjärnan och nervsystemet. Mot TBE finns ingen medicin, men vaccin som man tar i fyra omgångar. Förra året registrerades totalt 27 fall av TBE i länet. Sedan sjukdomen upptäcktes har tre personer dött av TBE i Uppsala län.

Borrelia är en annan infektion som sprids av fästingar. Oftast dröjer det ett dygn efter att fästingen har bitit sig fast i huden till dess att bakterierna överförs. Mot borrelia finns inget vaccin, men om infektionen inte gått långt går sjukdomen att behandla med antibiotika. Ett tecken på Borrelia kan vara att man får en ringformad rodnad där fästingen satt, en till fyra veckor efter bettet.

I Uppsala län finns flest smittade fästingar i Enköping och Håbo kommuner samt efter Östersjökusten vid Öregrund och Östhammar. I Stockholms län förekommer de smittade fästingarna mest efter kusten och i Sigtuna kommun. Speciellt på Arholma har många fall upptäckts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om