Det är inte bara i tätorterna som fiberfebern drar fram. I dagarna hålls stormöten som rör projekt i bland annat Ramhäll, Sandika och Norrön-Söderön. På Gräsö har man jobbat sedan år 2012 för att få fiber till ön, som har svajig mobiltäckning och vita fläckar på sina håll. Kristina Mattson i Gräsö skärgårdsråds bredbandsgrupp jämför fiberns intåg med elektrifieringen av Sverige.
– Jag ser ju ett behov framöver. Alla de tjänster som kommer som vi inte tänker på i dag, det är ju en utveckling som är hur snabb som helst. En del kommuner har redan börjat testa det här med e-hälsa, både sjukvården och hemtjänst. Sedan ger fibern utrymme för utveckling av ön. Många jobbar redan från sina fritidshus, men är tvungna att ta sig hem för att hitta en uppkoppling som är användbar. Dessutom ger fiber ungdomar bättre möjligheter att studera hemifrån.
Och nu börjar det brännas. Senast den 31 januari krävs att 650 hushåll, inklusive småöarna, skrivit under avtal för grävning och fiberanslutning ända in i huset. Marknadsföringen för att nå de cirka tusen fastighetsägare som ännu inte anmält sig befinner sig i slutspurten. Enligt uppgift hade man på onsdagen 514 underskrifter och det kampanjas i dagarna för fullt via telefon och sociala medier.
I området Alunda-Knutsbol finns cirka 250 hushåll och det krävs 150 undertecknade avtal för att man ska köra igång. Plus att man behöver ett beslut om landsbygdsstöd för att det ska bära sig.
– Just nu räknar vi med att komma upp i det antal hushåll vi behöver, säger Mikael Eriksson som jobbar med frågan i Alunda-Knutsbol.
I nästa skede är det meningen att de som är lokalt engagerade ska hjälpa till med markägaravtal så att fibern kan dras fram så effektivt som möjligt.
– IP Only vill ha hjälp med sådana saker av folk som bor i trakten, det är väl lättare att få som man vill då.
Camilla Strandman som är bredbandssamordnare på SKB NU i Östhammar tror inte att de pengar som länsstyrelsen i Uppsala fått via Jordbruksverket kommer att räcka för att täcka behovet.
– Det finns redan 15 inskickade ansökningar i Uppsala län.
För området Norrön-Söderön (från Snesslingetrakten till Raggarön) är ett stort projekt på gång där man planerar att gå vidare utan statligt stöd. En kampanj pågår i bygden och priserbjudandet är under 20 000 kronor.
– Det går att bygga kommersiellt, för här finns många hushåll och det är lite mer tätbebyggt. Men då får man jobba lite mer för att få en högre anslutningsgrad, säger Camilla Strandman.