Det visar nyckeltalen för konsumentrådgivningen i Östhammars kommun år 2015. Det totala antalet kontakter inklusive vardagsekonomi som konsumentrådgivaren May Strandberg haft uppgick i fjol till 1074, vilket är en ökning från 937 året innan. År 2013 var siffran 783. Flest klagomål gäller internet och telefoni, följt av hantverkstjänster och fordon.
– Jag tror att folk fått upp ögonen för att verksamheten finns, jag har jobbat länge och syns mycket, säger May Strandberg.
Den nationella konsumentrådgivning som startat i fjol har lett till minskad efterfrågan i många andra kommuner. Östhammar går således mot strömmen.
– Jag är särskilt stolt över det, säger May Strandberg som tror att det kan vara en trygghet för många att kunna ta kontakt med någon på orten som kan fördjupa sig i problemet.
Nyckeltalen visar samtidigt att intresset för att delta i de konsumentrelaterade möten som ordnas av kommunen minskar kraftigt.
– Jag har absolut märkt att det är färre som kommer på de aktiviteter som vi själva bjudit in till. Vi kan inte bjuda in välrenommerade föreläsare om det bara är ett fåtal i publiken vilket är tråkigt och synd, men det får man acceptera.
En minskning av en del utåtriktade aktiviteter och skolverksamhet har också skett, främst av tidsbrist. Enligt May Strandberg kompenseras det av att många kommuninvånare nås av information via annonser och sociala medier.
I år hoppas hon kunna lägga mer energi på konsumentrådgivning till nya svenskar som har problem med språket.
– Man blir konsument tidigt och det finns många fallgropar som de bör ha en viss medvetenhet om i alla fall.
Någon utvärdering av hur nöjda konsumenterna är med det stöd som de får av konsumentrådgivningen sker inte. May Strandberg säger att hon ofta har ganska bra koll på hur det går genom att hon har kontakt med motparten (företagen) i många ärenden.
– Man skulle kunna följa upp det mer, men jag har inte det uppdraget ännu. För egen del tycker jag att det är intressant med återkoppling och se hur det har gått. Där finns mer att göra.