Flytt av Särvux skapar oro

I januari flyttar Särvux sin verksamhet från Östhammar och Österbybruk till Bruksgymnasiet i Gimo. Förändringen har skapat oro bland berörda, men vuxenutbildningens rektor Christina Ekman ser flera skäl till att genomföra flytten.

Julia Engkvist (längst t h) tycker att det är för långt att åka till Särvux vid Bruksgymnasiet i Gimo.

Julia Engkvist (längst t h) tycker att det är för långt att åka till Särvux vid Bruksgymnasiet i Gimo.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2012-10-20 12:01

Cirka 30 personer med funktionshinder är inskrivna vid Särvux, som i dag finns i Östhammar och i Österbybruk. Från i vår kommer dock Särvux i stället att finnas vid Bruksgymnasiet i Gimo. Men det är inte alla som ser fram emot flytten.
– Jag känner stor sympati med de här människorna och anser att det är vansinne att de ska sitta och åka buss eller taxi mellan Östhammar och Gimo, säger Roine Johansson som bedriver den dagliga verksamheten Samarbetet tillsammans med Eva Kuffner i Östhammar.
Enligt Roine Johansson är det flera brukare som kommer att få det svårt med transporterna, bland annat av intimhygienskäl. 
– Om det inträffar något behöver de ha nära hem, lärarna kommer inte att hjälpa till.

Några av de sex brukarna vid Samarbetet säger till UNT att de inte tänker studera på Särvux om de måste pendla till Gimo.
– Det är för långt att åka tycker jag, säger Julia Engkvist och får medhåll av Per Jingåker.
Roine Johansson tycker att kommunen borde ordna ändamålsenliga lokaler i Östhammar och Österbybruk i stället. Men enligt rektorn Christina Ekman finns flera fördelar med flytten.
– Som Särvux bedrivs i dag lever det inte alls upp till de styrdokument som vi har. Särvux är felorganiserat, och vi har fått krav på oss från Skolinspektionen att erbjuda varje elev mer undervisningstid. Läser man en kurs inom Särvux ska det helst leda till ett betyg eller ett intyg. När undervisningen som i dag är insprängd i ett aktivitetsschema når man inte dit.
 
Kan man inte lösa det i Östhammar och Österbybruk?
– Lokalerna är inte alls ändamålsenliga och eleverna har inte tillgång till datorer. I Österbybruk håller man till i ett rum i Folkets hus där det bara finns ett bord och några stolar. Bruksgymnasiet i Gimo är en modern utbildningsanstalt där den övriga vuxenutbildningen finns, och där finns också mer lärarkapacitet och teknisk utrustning.

Hur många elever som bor på respektive ort känner Christina Ekman inte till, men hon påpekar att Gimo ligger centralt i kommunen.
– Det kommer alltid att vara några elever som får pendla. Många föräldrar och gode män som jag talat med är väldigt positiva och glada för den här förändringen.
För de personer som vill fortsätta att kombinera daglig verksamhet med Särvuxstudier på deltid går det också att hitta lösningar, trots pendling, menar Christina Ekman.
– En del personer kanske inte alls ska gå i Särvux, men alla har rätt till utbildning om man vill ha det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om