Ingalill Widén är aktiv i Röda Korsets krets i Valö-Forsmark, som fyller 100 år i år. På söndag ska man fira i Forsmark och även gå runt med insamlingsbössor.
– Vi brukar samla in pengar till barn på flykt och till världens barn. Det blir inte så mycket, men många bäckar små, säger Ingalill Widén.
Numera finns ingen bank i Östhammar som tar emot kontanter från företag och föreningar. Handelsbanken har hållit ut längst, men även där är det stopp om man inte är privatkund. Däremot erbjuder banken att man kan växla in mynt till en avgift på sju procent av beloppet. Avgiften gäller alla – även ideella föreningar.
– Varför ska banken tjäna pengar på vår välgörenhet, undrar Ingalill Widén.
Anna Lydell Bjälmén är kontorschef på Handelsbanken i Östhammar. Hon hänvisar till att Handelsbanken centralt har bestämt att lokalkontoret inte ska ta emot kontanter från företag och föreningar. Insättning via en servicebox hos Loomis mot avgift är det som företagskunder hänvisas till.
– De flesta företagare accepterar att det är så. Kontanthanteringen har dessutom minskat kraftigt i samhället. Kort och Swish har slagit igenom ganska stort, säger Anna Lydell Bjälmén.
Fortfarande kan man växla in mynt. Men att göra undantag för föreningar när det gäller avgiften på sju procent är inte aktuellt.
– Ingen jublar över mynthanteringen, för oss är det en enorm kostnad. Vi måste paketera mynten och får dessutom betala Loomis för att skicka iväg dem. Jag är helt övertygad om att vi gör en förlust på det här, säger Anna Lydell Bjälmén.
Morgan Olofsson är kommunikations- och insamlingsansvarig på Röda Korset i Sverige. Han pekar på att Röda Korset långt ifrån är de enda som påverkas av utvecklingen, och att lokala lösningar ibland kan bli kostsamma för kretsarna. Någon central lösning har man inte nått.
– Det är ett dilemma att allt färre tar emot kontanter. Men vi tycker att det är extra beklagligt när människor vill skänka en guldtia och en del av pengen inte når hela vägen fram till ett matpaket, hjälp till nyanlända som vill lära sig svenska eller en insats för någon som kan få sällskap av en medmänniska över en kopp kaffe.
Kenneth Jansson i Östhammars Brottarklubb har länge fört en kamp mot bankerna för att de ska fortsätta med kontanthantering. Försäljning av julkärvar, lotter och kakor gör att många föreningar periodvis har mycket pengar som man vill föra in på konto. Som det är nu får många klubbar betala ut löner kontant eller använda insamlade pengar privat och föra över från eget konto till föreningen.
– Det går inte att jobba inom föreningslivet om det ska vara på det här sättet, bankerna måste ta sitt sociala ansvar också. De ska inte klassa föreningarna som företag, säger Kenneth Jansson.
I Uppsala finns ett fåtal insättningsautomater och även en bank som erbjudit Ingalill Widén en insättning utan avgift. Hon planerar nu att åka till Uppsala efter söndagens insamling.
– Men det är inte klokt egentligen att man ska behöva göra det, säger Ingalill Widén.