Vraket, som är cirka 20 meter och ligger mitt i hamnbassängen på drygt 4 meters djup, hittades förra sommaren utanför fyrskeppet Västra banken då man gjorde en sonarkartering av botten. Nu har Sjöhistoriska museets arkeologienhet efter dykningar och ytterligare studier kommit fram till att det förlista skeppet av allt att döma fanns på platsen redan före år 1850 och att det därmed bör klassas som fornminne.
Bland annat baseras rapportens slutsats på fartygets skick. Att det saknas historiska uppgifter om förlisningen inne i hamnen har också haft stor betydelse.
Jens Lindström är intendent på Sjöhistoriska museets arkeologienhet:
– Från 1850 och framåt fanns det en viss media. Ett sånt här stort fartyg, 20 till 25 meter långt, borde ha gjort avtryck någonstans i källorna. För Öregrundsborna som vi träffat är det här också helt okänt. Sedan är vraket rätt nedbrutet, vilket tyder på att det legat länge.
Hur gammalt tror ni att det är?
– Jag tror att det är byggt på 1700-talet och att det förlist kanske sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal. Det är den känsla jag har, man får alltid en magkänsla och det brukar stämma hyfsat bra. Tyvärr har dateringsmetoderna inte hjälpt oss så mycket här, det beror på att det var ett furuskrov. Med årsringsdatering är det svårare än med ek till exempel.
I nästa steg avgör länsstyrelsen vilka åtgärder som ska vidtas. Handlar det om en fornlämning kan man inte muddra bort vraket utan vidare antikvariska åtgärder. En mindre förundersökning för att kartlägga fyndet är vad Sjöhistoriska museet förordar.
Om, eller hur, utformningen av den nya detaljplanen för hamnen påverkas av en fornminnesmärkning är oklart.
– Drygt fyra meter är ett ganska stort djup inne i en hamn, säger Jens Lindström som hoppas att vraket kan ligga kvar.