Resultatet är en infekterad debatt på sidan med hundratals inlägg, många mycket hätska.
Flera av Forsmarks inlägg på sin Facebooksida har lett till långa trådar med kommentarer både från dem som stöder Greenpeace och dem som inte gör det. Tonen är ofta hård och det talas bland annat om att ”skjuta dem” och om att koppla elstängsel till aktivisterna med el från Forsmark. Ett av inläggen hade på fredagseftermiddagen över 550 kommentarer, över 5 000 gillatryckningar, och hade delats över 1000 gånger.
Tomas Hägg är biträdande kommunikationschef på staben för kommunikation och samhällskontakt vid Forsmarks kärnkraftverk och välkomnar att säkerhetsfrågor debatteras.
– Men många inlägg har en tråkig attityd och är direkt otrevliga. Vi har uttryckligen bett debattörerna att schysta till sitt språk.
I Forsmarks eget inlägg, som startade den längsta debatten på sidan, länkar man till information från Greenpeace om aktivisterna som övernattat på området och ifrågasätter deras information. Inlägget avslutas med: ”Imponerande Greenpeace. Verkligen.”
Kan inte er egen ton i inlägget uppfattas som spydig?
– Det är skrivet med ironi. Och ironi är en socialt accepterad argumentationsform även om det kan vara svårt att kommunicera ironiskt i masskommunikation av det här slaget.
Men är det er roll att ge er in i en sådan här diskussion?
– I normalfallet kommunicerar vi lite mer torrt och koncist även i social medier, och länkar till pressmeddelanden eller artiklar som rör oss. Men vi förbehåller oss självklart rätten att publicera andra inlägg. Det är inte oförenligt med vår roll, vi arbetar en hel del med opinionsbildning.
Men öppnar inte ni för den smutsiga tonen i debatten med ert inlägg?
– Det var inte avsikten. Vi använder oss av ironi som är ett socialt accepterat retorisk grepp.
I diskussionstråden kommenterar flera Forsmarks inlägg och tycker att man borde lägga sin energi på annat än att vara stöddiga, och att man inte framstår som professionella. Andra hejar på och skrattar.
Tomas Hägg påpekar att Greenpeace på samma sätt använt ironi och humor i sin kommunikation, exempelvis genom tecknade bilder. På Youtube finns också filmer som lagts ut de senaste dagarna som använder humorn som grepp i opinionsbildningen.
– Jag har själv inga problem med att förstå humorn i Greenpeaces bild och tycker helt ärligt att den faktiskt är lite kul, även om jag inte håller med om den bakomliggande kritiken, säger Tomas Hägg.