Fortsatt stormigt kring herrgården

Det fortsätter att storma kring Österbybruks herrgårdsstiftelse. Företaget Boka Uppland säger ensidigt upp avtalet om gruppresor.

Turistattraktion. Hur Österbybruks herrgårdsstiftelse ska lösa gruppbokningarna efter att Boka Uppland sagt upp avtalet är oklart. Varje sommar besöker tusentals personer herrgårdsområdet med den unika vallonsmedjan och utställningar som visas bland annat i Ånghammaren.

Turistattraktion. Hur Österbybruks herrgårdsstiftelse ska lösa gruppbokningarna efter att Boka Uppland sagt upp avtalet är oklart. Varje sommar besöker tusentals personer herrgårdsområdet med den unika vallonsmedjan och utställningar som visas bland annat i Ånghammaren.

Foto: Tomas Lundin

Östhammar2017-06-03 08:01

Lovisa Mattsson är vd på Boka Uppland, som förmedlar bokningsbara produkter i Uppland – bland annat paketresor till uppländska bruk och andra besöksmål. Men alla paketerbjudanden som rör Österbybruks herrgårdsområde har Boka Uppland tagit bort från sin hemsida. Företaget har också meddelat herrgårdsstiftelsen att det samarbetsavtal som funnits sägs upp med omedelbar verkan.

– Det är med mycket vånda jag är tvungen att göra det här. Men när jag som enskild aktör inte får förutsättningar att göra ett bra jobb i Österbybruk har jag valt att avsluta samarbetet, säger Lovisa Mattsson.

Som UNT skrivit har herrgårdsstiftelsen i år minskat antalet guidade turer och även timanställt betydligt färre vallonbruksguider än tidigare. Lovisa Mattsson säger sig ha förståelse för att stiftelsen måste se över sin ekonomi, men anser att det är fel att stänga dörren för erfarna guider som känner herrgårdsområdet och dess historia som sin egen ficka.

– Jag tycker inte att man säger till erfarna guider som lägger ned sin själ för att förmedla kunskap om vårt kulturarv att ”vi behöver inte er”. Det finns ett utrymme för alla guider.

Det som blev droppen för Lovisa Mattsson var när en klass från Österbyskolan med kort varsel ville boka en spökvandring på herrgården. Ingen av de utvalda guiderna kunde ta jobbet – sent en fredagskväll – och Lovisa Mattsson fick tillåtelse av stiftelsen att höra med någon av de auktoriserade guider som inte valts ut om de kunde ta hand om elevgruppen. Men de guiderna ville inte vara något sistahandsalternativ när de inte längre får vara timanställda av stiftelsen.

Lovisa Mattsson anser att situationen blivit ohållbar. Det finns för få guider att välja bland och det tar för mycket tid att leta ersättare.

– När stiftelsen med sin personalpolitik sätter käppar i hjulet för ortens egna niondeklassare då var det bara färdigt för mig, säger Lovisa Mattsson.

De gruppbokningar som redan är klara inför sommarsäsongen står fast. Lovisa Mattsson hoppas att herrgårdsstiftelsen lyckas hantera nya bokningar.

– Inför verksamhetsåret 2017 hade vi gjort en gemensam marknadsföring om paketerbjudanden i Österbybruk, och betalat tusentals kronor för det. Men nu har vi tagit bort allt från vår hemsida. Det handlar om tusentals besökare som vi drar till herrgårdsområdet, så det här påverkar ju andra aktörer också.

Länsrådet Johan von Knorring är ordförande i herrgårdsstiftelsen. Han beklagar att Boka Uppland sagt upp avtalet som annars skulle ha gällt till årsskiftet.

– Det är jättetråkigt naturligtvis. Och det innebär för vår del att vi snabbt måste hitta nya sätt att lösa verksamheten som rör gruppbokningar för i år.

Vad säger du om oenigheten som finns?

– Jag tror att det i botten handlar om att vi har olika syn när gäller antalet guider och de neddragningar som vi gjort. Vi har anpassat kostymen utifrån det faktiska utfallet i guideverksamheten de senaste åren. Det är ett sätt att hålla i slantarna. Men om det visar sig att vi gjort en felaktig bedömning finns möjlighet att öka antalet timanställda guider igen.

Stiftelsen Österbybruk har ett telefonnummer, men ingen hemsida och ingen fast anställd.

– Vi har en hemsida som ska vara uppe närsomhelst, säger Johan von Knorring som har goda förhoppningar om att få ordning på både verksamheten och ekonomin.

– Det här är ett kulturarv som är viktigt för bygden och hela Sverige egentligen. Vi vill hålla herrgårdsområdet öppet för allmänheten och gör ett sista försök, men lyckas vi inte är läget så eländigt att vi måste sälja.

Stiftelse förvaltar

Stiftelsen Österbybruks herrgård bedriver kulturvårdande verksamhet vid fastigheterna som ingår i herrgårdsområdet, samt visningar och utställningar. Fastigheten är i sin helhet ett byggnadsminne och turismen är bärande för ekonomin. Stiftelsen får också ett driftbidrag från Östhammars kommun på 600 000 kronor per år.

Flera organisationer och grupper anordnar olika evenemang på herrgårdsområdet, bland annat konstpåsk, nyckelharpsstämma, midsommarfirande, teater samt hantverks- och julmässor. En ideell förening sköter orangeriet och trädgården och stiftelsen har också flera hyresgäster – både näringsidkare och boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!