Kostnaderna för projekten väntas landa på mellan 150 och 200 miljoner, varav 25 miljoner är kopplade till den helrenovering som kultur- och fritidsnämnden vill göra vid simhallen i Gimo. Kultur- och fritidsförvaltningen har beräknat att den årliga kostnaden för Gimo simhall ökar med 2,4 miljoner kronor efter renoveringen som kan vara helt genomförd om två år. Då har man även räknat med en del teknikinvesteringar.
Att endast göra en snabb "akutrenovering" för 5 miljoner kronor som Gimo simsällskap föreslagit är inte möjligt, säger kultur- och fritidschefen Lena Hellström.
– Den senaste besiktningen visar att akuta åtgärder framför allt är kopplade till reningsverket, men det finns andra saker också som vi inte kan frångå. Om vi inte åtgärdar de brister som bygg- och miljönämnden konstaterat kommer det att bli nya förelägganden. Därför är en totalrenovering det enda rätta att göra just nu.
Kultur- och fritidsnämnden har även framfört önskemål till kommunstyrelsen om en ökad driftbudget för att undvika andra besparingar i slutänden. Hur det blir med den saken återstår att se.
– Vi får alltid laga efter läge och se om vi har möjlighet att skjuta till beloppen. Man kan aldrig ge fribrev till några verksamheter, det handlar om skatteunderlagets utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
Procentuellt betyder 2,4 miljoner kronor i ökade hyreskostnader mycket för kultur- och fritidsnämnden, som har en total omsättning på 34 miljoner kronor.
– Kultur- och fritidsnämnden är för liten för att kunna göra stora rationaliseringar, så är det, säger oppositionsrådet Lennart Owenius (M).
Inräknat "nya" Frösåkersskolan, kommunhusets ventilation och andra investeringar i skolor och förskolor är det mycket pengar som måste skakas fram. Hur mycket som ska finansieras via nya lån är oklart. Kommunstyrelsen räknar med ett överskott på cirka 1,5 procent i budgeten år 2016. För åren 2017-2019 vill kommunstyrelsen nå ett överskott på 3,0 procent, bland annat för att kunna genomföra en större del av kommande års investeringar med eget skattekapital i stället för att låna pengar. En del av överskottet ska uppnås genom att förvaltningarna gemensamt kommer överens om vilka prioriteringar som ska göras mellan exempelvis skolan, vården och på bygg- och miljösidan.
– Vi vill att man ska samarbeta mellan förvaltningarna för att vi ska kunna klara framtiden, så det är ett ansvar som de får gemensamt, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).
Budgetfullmäktige hålls den 10 november.