Gymnasieprogram avvecklas
Nästa läsår sker inget intag till energi- och industriprogrammen på Bruksgymnasiet i Gimo, vilket i praktiken betyder att programmen ska läggas ned.
- Det är för många skolor i dag som konkurrerar om samma elever. Och när det gäller praktiken ute på arbetsplatser är det svårt att hitta platser till alla. Många större arbetsgivare har som krav att eleverna måste vara 18 år.
Energiprogrammet på Bruksgymnasiet startades läsåret 2007/08 efter viss tvekan. Barn- och utbildningsnämnden sade först nej till förslaget, eftersom flera ledamöter ansåg att informationen kring det nya programmet var för luddig och att det riskerade att bli för dyrt. Christer Fernqvist tillträdde som rektor när beslutet redan var taget och vill inte uttala sig om det var en felsatsning från början.
- Det törs jag inte svara på. Från början var det ju många elever som sökte. Sedan är det klart att det kanske spridit sig mellan ungdomarna att allt inte fungerat tillfredsställande under de här åren.
De 14 elever som nu läser tredje året på energiprogrammet blir de sista avgångseleverna. Även industriprogrammet har haft svårt att locka elever sedan friskolan Wilhelm Haglunds gymnasium startade i Gimo för två år sedan. På industriprogrammet finns i dag elever i årskurs 2 och 3 som ska slutföra sin utbildning.
- Förra året var det sex sökande. Jag tror att det är rätt beslut av nämnden att avvakta med de här två programmen nu och se vad utredningen om teknik- och energicollege ger vid handen, säger Christer Fernqvist.
Planerna på ett utspritt teknik-och energicollege i länet utreds just nu och Gimo väntas få en central roll, bland annat på grund av sin närhet till flera stora företag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!