Hantverkare bor i nybyggen

Byggarbetare som jobbar för Älvsbyhus övernattar i hus som uppförs. Konsumentverket anser att det strider mot lagen.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2016-05-13 17:18

UNT har haft kontakt med flera kunder som reagerat mot förfarandet och inte vill flytta in i vad de betraktar som begagnade hus. En upplänning berättar hur avtal tecknats med Älvsbyhus utan att det funnits möjlighet att sätta sig in i detaljerna. I entreprenadavtalet nämns under "byggherrens skyldigheter" att personal kan sova över i huset under uppförandetiden.

– Skulle jag ha suttit på plats och läst igenom hela entreprenadavtalet skulle det inte ha räckt med den timme som var avsatt. Det kändes inte som det var upplagt för det.

Om hantverkarna bott i en manskapsbod på tomten skulle det antagligen ha påverkat huspriset uppåt, hur ser du på det?

– Fine, jag hade hellre tagit det. Det är ju när de smusslar så här som många blir upprörda. Jag är jättebesviken.

En Östhammarsbo som inte heller vill ha sitt namn i tidningen reagerade i efterhand på avtalet. Han har kontaktat Älvsbyhus som nu garanterat att ingen ska bo i hans hus under uppförandetiden i sommar.

– Om man köper ett nytt hus vill man vara den som först bor i huset. Annars köper man ju ett begagnat hus, säger Östhammarsbon.

Östhammars konsumentrådgivare May Strandberg säger att hon aldrig hört talas om något liknande upplägg.

– Jag tycker att det är fullständigt absurt att ha en sådan klausul i avtalet och vill uppmärksamma folk att lusläsa vad det är man skriver på.

Kjell Sanfer vid Östhammars bygg- och miljöförvaltning känner inte till att något byggföretag använt sig av den modell som Älvsbyhus haft i sina kundkontrakt.

– Man får ha vila och äta där, men att sova över i huset känner jag inte till. Det har jag aldrig hört talas om tidigare.

Han tror dock inte att det räknas som ett brott mot plan- och bygglagen.

– Då måste någon jurist titta på var den gränsen går. Men jag tror knappast att det räknas som att huset tas i bruk om hantverkare sover där tillfälligt.

Om det ändå räknas som ett brott skulle det enligt Kjell Sanfer i praktiken vara omöjligt för kommunen att komma åt.

– Först måste vi förelägga dem att avveckla boendet och har de inte gjort det inom en viss tid tar vi upp det för beslut i nämnden. Den dagen måste vi kolla om sängen står kvar, och det vet de om. Då är det bara att ta sängen från betonggolvet och gå. Jag tror inte heller att det är lagstiftarens mening att vi ska jaga folk på det viset.

Fakta Störst i landet på småhus

Älvsbyhus var år 2015 Sveriges största småhustillverkare, enligt Byggfakta. Företaget sålde nära 750 hus under året vilket betyder att man hade 11,6 procent av marknaden bland svenska hustillverkare.

En bostad måste enligt plan- och bygglagen slutbesiktigas innan den tas i bruk. Daniel Gustafsson som är jurist på Konsumentverket anser att det inte är tillåtet att ta ett ofärdigt hus i bruk på det sätt som Älvsbyhus gjort när man låtit hantverkare övernatta i huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om