Här är läkarbristen botad

Från en fast läkare till fyra, plus två utbildningsläkare. Östhammars vårdcentral har gjort en ovanlig resa.

Trivs i Östhammar. Jolanta Serapiniené kommer från Litauen och var stafettläkare tidigare.  Hamid Khudaidad, är utbildad kirurg och kom till Sverige för några år sedan med sin familj från Afghanistan. Han påbörjar sin ST-läkartjänstgöring i vår i Östhammar.

Trivs i Östhammar. Jolanta Serapiniené kommer från Litauen och var stafettläkare tidigare. Hamid Khudaidad, är utbildad kirurg och kom till Sverige för några år sedan med sin familj från Afghanistan. Han påbörjar sin ST-läkartjänstgöring i vår i Östhammar.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Östhammar2017-02-23 09:55

Läkarbristen är utbredd på många orter i landet, så även i Uppsala län. På Östhammars vårdcentral hade man för några år sedan stora problem att få tag på fasta läkare. I september år 2015 rapporterade UNT om att ett stort antal hyr- eller stafettläkare passerat revy i Östhammar den senaste femårsperioden. Bara en fast läkare fanns i Östhammar, och landstinget annonserade i omgångar efter specialister i allmänmedicin eller geriatrik.

Men nu har någonting hänt. Den distriktsläkare som har fast tjänst har fått sällskap av tre fasta läkare och två underläkare som går ST-utbildning för att bli specialister inom allmänmedicin. Två av dem som fått fast anställning har tidigare varit så kallade stafettläkare och jobbat på Östhammars vårdcentral.

– Det är tryggare att ha en fast anställning. Som stafettläkare vet jag inte från en dag till nästa om jag har kvar mitt jobb. Så ville jag inte fortsätta, säger Jan Nelin.

Varför valde du Östhammars vårdcentral?

– Det kändes att det fanns en stabilitet här. Jag har köpt en liten hästgård utanför Valö och det är praktiskt att pendla hit, det tar bara 20 minuter. Dessutom trivs jag väldigt bra här, både med chefen och med alla kolleger.

Jolanta Serapiniené kommer från Litauen och var också stafettläkare tidigare. Hon hade tänkt ge Östhammars vårdcentral tre månader, men det blev längre än så. Nu har hon fast tjänst sedan snart fyra månader och har även bosatt sig i Östhammar. Även hon hyllar arbetsklimatet och alla trevliga arbetskamrater.

– Det är roligt här, därför ville jag stanna kvar. Och jag gillar att bo nära vattnet.

Dessutom har vårdcentralen sedan hösten 2015 underläkaren Hamid Khudaidad, som är utbildad kirurg och kom till Sverige för några år sedan med sin familj från Afghanistan. Han påbörjar sin ST-läkartjänst i vår och ser sin framtid i Östhammar där både han och familjen trivs.

– Jag gillar naturen här och jag är väldigt nöjd med mina arbetskolleger och med chefen. Hon är snäll mot alla och har alltid ett leende.

Ytterligare en långtidsvikarierande läkare, Serena Fineschi, som är från Italien och bland annat doktorerat inom immunologi, blir kvar.

– Hon kommer att få en fast tjänst inom kort, säger verksamhetschef Maria Westerlund som är glad för att den turbulenta tiden ser ut att vara historia.

– Det känns väldigt roligt. Vi jobbar mycket i team med olika yrkesgrupper, och jag tror att samarbetet gör att det också blir ett roligare arbetsklimat.

Läs mer: Långvarig läkarbrist i Östhammar

Jobbar i team

På Östhammars vårdcentral är drygt 6 000 patienter listade. Många av dem är äldre vilket innebär ökad vårdtyngd.

Vårdcentralen har 40 anställda och jobbar mycket i team, bland annat med rehabiliteringsärenden i samband med sjukskrivningar.

Nyligen rekryterades en diabetessjuksköterska och i vår anställs också en psykolog. Vårdcentralen har påbörjat en diabetesskola och en astma- och kolskola är planerad til hösten för att ge patienter verktyg att hantera sina sjukdomar. Dessutom finns en artrosskola sedan en längre tid samt hjälp för dem som vill sluta röka via gruppbehandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om