Det huvudsakligen kommunägda hamnbolaget tar emot sorterade hushållssopor från England och Irland för vidare transport till fjärrvärmeverket i Uppsala där soporna eldas upp. Hanteringen vid kajen ska inte kunna leda till att skräp sprids för vinden. Men det kan finnas en historiskt ackumulerad skuld både från hamnen och båtlivet, säger hamnbolagets vd Curt Nilsson.
– Det sitter åtminstone sedan i höstas nät mellan fartyget och kajen i samband med lossning för att inget ska trilla ned i vattnet. Vi har även höga nät hissade på sidorna om något blåser iväg. Balarna är dessutom plastade och vi städar kontinuerligt på kajen.
Det är i år första gången som hamnbolaget genomför en stor sanering av stränderna i Hargsviken och ut mot Granön. Men inte den sista. Det miljöcertifierade hamnbolaget har infört i sitt egenkontrollprogram att stränderna runt viken ska städas varje år. Curt Nilsson understryker att det ser ganska illa ut när det gäller nedskräpning vid andra delar av den uppländska kusten, där hamnbolaget inte har någon verksamhet.
– Egentligen skulle det behövas renhållningskampanjer vid alla stränder, och inte bara längs bilvägarna. Det vet alla som varit ute med båt i skärgården. Man hittar ju skräp överallt.
Farmartjänst som utför uppdraget har rapporterat till hamnbolaget om alla möjliga strandfynd i Hargsviken, säger Curt Nilsson.
– Det är allt från däck och krossat glas till en husvagnsvägg och stora frigolitblock. Det är extremt osannolikt att det kommer härifrån, även om en del skräp säkert kommer från oss också och vi känner ett ansvar för det här.