Hon har gjort två myndigheter till en

På tisdagen slås SKI och SSI samman till en ny myndighet: Strålsäkerhetsmyndigheten. En av de viktigaste uppgifterna blir att granska ansökan om slutförvar av kärnbränsle - ett förvar som kan hamna i Östhammars kommun.UNT har träffat den nytillträdda generaldirektören Ann-Louise Eksborg.

- Jag tycker om att arbeta med samhällsviktiga frågor och människor. Det uppfyller det här jobbet med råge, säger Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Ann-Louise Eksborg.

- Jag tycker om att arbeta med samhällsviktiga frågor och människor. Det uppfyller det här jobbet med råge, säger Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Ann-Louise Eksborg.

Foto: Hans E Ericson

Östhammar2008-07-01 00:01
Åtta månader. Det är den tid som Ann-Louise Eksborg haft på sig för att foga samman Statens kärnkraftinspektion och Statens strålskyddsinspektion. Stressigt kan tyckas. Men Ann-Louise Eksborg tycker inte att tidsplanen varit för snäv. Hon börjar bli van. Senast kommer hon från tjänsten som generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten - en myndighet som också byggts upp under hennes ledning.
Strålsäkerhetsmyndigheten har ansvar för samma frågor som SKI och SSI haft. En av myndighetens viktigaste uppgifter kommer om två år, då Svensk kärnbränslehantering AB ska lämna in sin ansökan om hur och var det använda kärnbränslet ska slutförvaras.

Varför slås myndigheterna samman?
- Regeringen vill kraftsamla och förstärka tillsynen. Genom att lägga ihop myndigheterna kan man nå samordningsvinster. Dessutom står SSI och SKI redan nära varandra i flera frågor. Till exempel när det gäller transporter av radioaktiva ämnen. Frågan har varit på gång väldigt länge, säger Ann-Louise Eksborg.

Du har tidigare sagt att det tar tre år innan myndigheten kan nå full kapacitet. Slutförvarsansökan kommer om två år. Kommer ni vara redo att granska den på ett bra sätt?
- Jag har svårt att förstå hur den nya myndigheten skulle kunna bli svagare. Vi har inte plockat bort någon verksamhet. Jag menar att det tar tre år innan vi räknat hem alla vinsterna. Men det innebär inte att vi är mindre effektiva om två är än vad myndigheterna är i dag. Man måste mäkta med att både driva sakverksamheten och ena myndigheten.

Regeringen har sagt att tillsynen av säkerheten på kärnkraftverken och strålskyddet ska stärkas. Samtidigt har ni inte fått mer pengar än vad SSI och SKI hade. Hur ska tillsynen stärkas?
- Meningen är att 1+1 ska bli mer än 2. Och den nya myndigheten kommer att bli effektivare. Nu kan till exempel inspektioner samordnas. Men för att nå den förstärkning som är tänkt och samtidigt bygga upp myndigheten behövs mer resurser. Jag har ansökt om att regeringen skjuter till 48 miljoner under en treårsperiod och har fått positiva signaler från miljöminister Andreas Carlgren.

Hur ska den stärkta tillsynen se ut?
- Dels genom att öka antalet medarbetare med rätt kompetens. Dels genom att samordna arbetet. Prioriterade områden är säkerhet, slutförvar och sjukvård. Strålskyddet på landstingen kontrolleras bara vart tionde år nu och inom tandvården sker nästan ingen tillsyn alls. Det är för lite. Med en ganska liten resursförstärkning kan man åtminstone fördubbla kontrollerna.

SSI och SKI har ibland haft olika åsikter i viktiga frågor. Hur skiljer sig kulturen åt på myndigheterna?
- De består av olika personalkategorier. På SKI arbetar ingenjörer och tekniker och på SSI arbetar naturvetare. Därför finns också lite olika förhållningssätt till saker och ting.

Hur gör man för att ena dem?
- Jag ser inget problem med det. Klart att alla inte tycker exakt lika, det ska man inte heller. Däremot är det väldigt viktigt att öppet och tydligt redovisa resonemangen fram till besluten.

SKI har ofta haft sista ordet, medan SSI varit remissinstans till dem. Hur kommer fördelningen att se ut i den nya myndigheten?
- Jag har hört att det finns rädsla för att SSI:s röst skulle tystna i och med sammanslagningen. Det förstår jag inte alls. Jag tolkar det som en allmän rädsla så fort en förändring sker.

SKB har satsat enormt med tid och resurser på slutförvarsfrågan. Detsamma gäller de två aktuella slutförvarskommunerna, Östhammar och Oskarshamn. Vågar Strålsäkerhetsmyndigheten säga ifrån om det visar sig att metoden som valts inte är säker?
- Det är fullständigt självklart. Vårt uppdrag är att göra en bedömning från strålsäkerhetssynpunkt och inget annat. Att kommunerna och SKB lagt ner en massa jobb och pengar saknar förstås helt relevans för den bedömningen.

SKI har ibland kritiserats för att stå för nära kärnkraftsindustrin. Hur ska man, som tillsynsmyndigheten, göra för att inte komma för nära de man granskar?
- Naturligtvis ställs det höga krav på den som granskar kärnkraftsindustrin. Branschen är liten och Sverige är ett litet land. Därför tror jag det är viktigt att man inte arbetar för länge hos samma tillståndshavare, utan cirkulerar. Säkerhetskultur är en färskvara som måste underhållas. Det är viktigt att den högsta ledningen poängterar att avsteg från riktlinjerna inte tolereras.

Du har ingen tidigare erfarenhet inom kärnkraftsindustrin. Är det en fördel eller nackdel?
- Mest en fördel. Ingen kan beskylla mig för att ha några relationer i den industrin. Nackdelen är att jag inte sitter på någon sakkompetens. Men det är inte heller mitt jobb att vara expert.

Vad anser du själv om kärnkraft?
- Myndighetens uppgift är att se till att verksamheten bedrivs så säkert som möjligt, inte att bestämma om kärnkraft ska finnas eller inte. Min egen personliga syn på kärnkraften är därför helt ointressant.

Hur är du som person?
- Handlingskraftig med hög integritet, jag avskyr allt pompöst. Jag är inte särskilt rädd av mig. Och så är jag nyfiken. Annars hade jag aldrig hoppat på detta som 61-åring.

Och hur är du som chef?
- Folk brukar säga att jag är tydlig. Jag försöker vara tillgänglig, jag sitter alltid med dörren öppen om jag inte har ett viktigt möte. Jag gillar när det blir lite aktion. När jag satt i domstol i början av min karriär och det kom in häktningsframställningar på fredag eftermiddag och man var tvungen att handla snabbt fick jag en adrenalinkick.



Några röster om sammanslagningen av SSI och SKI

Johan Swahn, kanslichef på Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning
Vi är positiva till sammanslagningen. Jag tror att det kan vara bra med en gemensam syn och att det kan innebära större inriktning på långsiktigt säkerhetsarbete. Den nya generaldirektören verkar ha en bra syn och bemanningen av chefer pekar mot att SSI:s frågor - som ofta sammanfallit med miljörörelsens synpunkter - kommer att lyftas fram mer. Det är också viktigt att myndigheten vågar

Bertil Alm (c), från Östhammars kommuns miljökonsekvensbeskrivningsgrupp
I Östhammars kommun har vi varit tveksamma till sammanslagningen. Man tappar ofta styrfart vid sammanslagningar. Vi är oroliga för att det kan försena arbetet med slutförvarsfrågan. En annan oro är om den nya myndigheten verkligen har tillräckliga resurser för att genomföra sitt uppdrag. Jag hoppas även att strålskyddslagen och det arbete som SSI gjort får tillräckligt med utrymme - det är de frågorna som påverkar människa och miljö. Jag tycker det är bra att Ann-Louise Eksborg inte har ett förflutet i SSI eller SKI. Då finns ingen risk att hon tar med sig ett sätt att resonera och arbeta på från den ena till den andra.


Saida Laârouchi Engström, på Svensk Kärnbränslehantering AB
Det är en bra sak att resurserna är på samma ställe. Tidigare har SSI och SKI inte alltid varit samspelta, vilket egentligen inte är så konstigt eftersom de lyder under olika lagar. Men för oss är det besvärligare ju fler åsikter vi får in.
Fakta/Ann-Louise Eksborg
Ålder: 61 år
Familj: Make, två utflugna barn och ett barnbarn
Bor: Villa i Saltsjöbaden
Bakgrund: Juristexamen, har bland annat varit hovrättsfiskal och hovrättsassessor i Svea hovrätt, tillförordnad byrådirektör i Rättshjälpsnämnden, sakkunnig i Justitiedepartementet,
Rättschef vid Försvarsdepartementet, generaldirektör för Statens haverikommission och Krisberedskapsmyndigheten
Äter: Helst italienskt eller sydöstasiatiskt
Dricker: Single malt whisky
Intressen: Friluftsliv, vara på torpet i Västmanland, rida islandshäst och läsa romaner
Motto: Var dig själv trogen

Fakta/SKI och SSI
SKI står för Statens kärnkraftsinspektion. De har till uppgift att kontrollera att de som driver kärnteknisk verksamhet uppfyller säkerhetskraven när det gäller driften av kärnkraftverk, slutförvar och avfallshantering. Arbetet utförs i enlighet med kärntekniklagen.
SSI står för Statens strålskyddsinstitut. SSI beslutar om gränser för strålvärden och ser till att de efterlevs. Arbetet utförs i enlighet med strålskyddslagen och miljöbalken.
I maj förra året meddelade miljöminister Andreas Carlgren att Statens kärnkraftinspektion och Statens strålskyddsinspektion skulle läggas samman till en ny myndighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om