– Han som ringde upp pratade på och efter kom en lapp med posten. Då hade man nästan tackat ja, fast jag inte hade gjort det. Vad har de med min elförsörjning att göra? Inte ett jäkla dugg, säger Börje Andersson som bor i Simundö.
Östhammars konsumentrådgivare May Strandberg har den senaste tiden blivit kontaktad av Börje Andersson och ett tiotal andra personer som fått oönskade fakturor och straffavgifter efter att telefonförsäljare ringt dem.
– Det mest graverande är att försäljarna leder samtalet väldigt mycket. Flera kunder bara hummar och säger aldrig ja till exempel.
May Strandberg har begärt ut och fått ett antal ljudinspelningar mellan säljare och kunder.
– De är ytterst oseriösa. I många fall vet inte kunderna vare sig sina personnummer eller vilken adress de bor på. De åldriga kunderna styrs av säljarnas ledande frågor. Informationen om ångerrätten, bindningstider och uppsägningstider är bristfälliga och dessutom får de fakturor på poster som inte ens är lagliga att fakturera.
Även UNT har tagit del av ljudinspelningar som bekräftar bilden av kunder som inte verkar förstå betydelsen av försäljarens ord om fullmakt och uppsägning av nuvarande avtal. Christina Thomsson i Österbyburk berättar att hon känner en äldre kvinna som fått oönskade fakturor för "hårdvara" (oklart vad) som inte levererats, ospecificerade fakturaposter för "trygghet" och kostnader för tidigare elavtal som brutits i förtid.
– Vi är både ledsna och upprörda. Efter att det här hände blev hon jättevimsig och tyckte att det var obehagligt att svara i telefonen. Hon skämdes för att hon gått på det här, säger Christina Thomsson.
May Strandberg anser att det är hög tid för riksdagen att fatta beslut om att telefonförsäljning alltid måste följas upp av en skriftlig bekräftelse från kundens sida.
– Det måste bli ett beslut från politikernas sida omgående.
Konsumentverket har också tagit emot flera anmälningar mot Svenska elbolaget och Svenska telebolaget. Verket anser att det är allvarliga överträdelser som begåtts, ofta riktade mot äldre personer som tycks ha vilseletts systematiskt att byta e- och telefonabonnemang. Kronofogden har på KO:s begäran säkrat tillgångar i bolagen för att hindra att bolagen töms på pengar innan en marknadsstörningsavgift kan dömas ut. KO ska inom en månad komma in med en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.