Kraftiga åtgärder för att vända krisen

Vård- och omsorgsnämnden fullkomligt blöder pengar. Nu vidtas drastiska åtgärder med anställningsstopp och omorganisering.

Vård- och omsorgsnämnden blöder pengar. Framför allt är det, precis som tidigare, hemtjänsten som tynger ekonomin.

Vård- och omsorgsnämnden blöder pengar. Framför allt är det, precis som tidigare, hemtjänsten som tynger ekonomin.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2024-09-07 16:30

Nyheten i korthet

  • Vård- och omsorgsnämnden har spenderat 21,6 miljoner kronor mer än budgeterat hittills i år, med en prognos som pekar på ett underskott på 37 miljoner kronor vid årets slut.
  • Orsaken till underskottet är flera faktorer, bland annat höga personalkostnader och låga intäkter för hemtjänsten. Från och med nu införs anställningsstopp.
  • Nu ska individ- och familjenämnden slås ihop med vård- och omsorgsnämnden.

Hittills i år har vård- och omsorgsnämnden spenderat 21,6 miljoner kronor för mycket, jämfört med budget. Prognosen pekar på att man i slutet av året kommer landa på minus drygt 37 miljoner kronor.

– Det är otroligt bekymmersamt. Det vill jag verkligen understryka, säger Sabina Ståhl (KD), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Enligt henne beror underskottet på flera faktorer. Det är, precis som tidigare år, framför allt hemtjänsten som tynger ekonomin.

I kommunens egen analys skriver man att hemtjänsten dels har för låga intäkter och dels för höga personalkostnader. "Hemtjänsten har för mycket personal mot det budgeterade" skriver kommunen.

– Man har överanställt. Personalkostnaderna har dragit iväg. Vi har en ökad efterfrågan på vård och omsorg. Att samtidigt möta ett ökat behov och hålla sig inom de ekonomiska ramarna är svårt och vi lyckas inte få till den effektivitet som behövs. Det finns en bild av att vården är underbemannad, men hos oss pekar siffrorna på att det faktiskt är tvärtom, säger Sabina Ståhl.

undefined
Sabina Ståhl (KD), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, säger att underskottet kommer kräva åtgärder.

Men hur kan man anställa fler än man har råd med?

– Vi kan bland annat se att det fanns en stor oro inom verksamheten för att man inte skulle få ihop semesterperioden och man "bunkrade" lite för mycket. Då skenar det snabbt, säger Sabina Ståhl.

Nu vidtas flera åtgärder. Från och med nu införs anställningsstopp till och med sista februari nästa år. Undantag görs endast för bristyrken.

– Vi måste ta ett rejält omtag och kommer titta på övertalighet. Jag hoppas att vi inte kommer behöva säga upp folk, men jag tror det kommer krävas omplaceringar, säger Sabina Ståhl.

Det är inte första gången ni ger förvaltningen i uppdrag att se över ekonomin, varför lyckas de aldrig?

– Det är en komplex situation. Men vi måste se över vad vi betalar de som utför exempelvis hemtjänst. Vi har också en enorm utmaning i att vara en landsbygdskommun med långa avstånd. I dag kan en anställd åka två mil för att utföra ett tio minuter långt besök och sedan åka två mil tillbaka. Då är det svårt att få ihop ekonomin och det är något vi måste hitta en lösning på. Samtidigt får vi aldrig glömma bort att vi arbetar med människor. Vi har äldre som ska få sin hjälp och vi har anställda som inte ska känna sig stressade på jobbet.

När nuvarande politiska styre tog över efter förra valet delade man, trots oppositionens protester, upp socialnämnden i två nämnder. Beslutet motiverades med att det var betungande för en nämnd att hantera alla frågor och att man skulle få en mer effektiv politisk organisation om nämnden delades i två.

Nu gör man en helomvändning. När kommunfullmäktige sammanträder om ett par veckor föreslås individ- och familjenämnden att slås ihop med vård- och omsorgsnämnden. Nu är målsättningen bland annat att spara pengar, exempelvis genom att det blir färre sammanträden.

undefined
Fabian Sjöberg (M) anser inte att det var fel att dela upp socialnämnden i två nämnder, men att som läget är nu är en sammanslagning det bästa.

– Vi har haft en stor nytta av att separera framför allt socialtjänstfrågorna från övriga omsorgsfrågor, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionen har alltså sedan nämnden splittrades kritiserat beslutet och föreslagit att styret ska backa. Men Fabian Sjöberg vill inte säga att beslutet att splittra socialnämnden var fel.

– Genom uppdelningen fick vi en bättre genomlysning och mer tydlighet gällande framför allt socialtjänsten. Det är ett arbetssätt vi måste behålla i en nämnd, säger Fabian Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!