Kritik mot saltning av snövägar
Bussförare och branschfolk kritiserar bruket av salt på snöiga vägar i Upplandsregionen. Det kan vara bättre att helt avstå från insatser än att salta vägbanan, enligt kritikerna.
På länsväg 288 hade vägbanan bara hunnit bli plogad och saltad i ena riktningen när bussarna kolliderade i tisdags morse. Vittnen har berättat hur en del av vägen var täckt av snömodd.
Gunnar Sahlen är vd för KR Trafik, bolaget som svarade för olycksbussarna. Han har bedrivit busstrafik i Norrland sedan 30 år:
- Jag tycker saltningen är förfärlig här nere. Salt är bra på is, men jag kan inte förstå att det accepteras på snön, säger han.
En enkät som gjordes bland bussbolag förra året visade att det finns ett visst motstånd mot saltning i snö, berättar Tommie Vesterlund, säkerhetsansvarig på Bussbranschens riksförbund.
- Däremot välkomnar man att salt används vid risk för underkylt regn, säger han.
Håkan Larsson är vd på bussbolaget Kristian Larsson i Uppsala, som bland annat kör linjetrafik och skolskjutsar i länet. Han påpekar att saltning på snöiga vägar kan ge en konsistens som liknar potatismjöl.
- Det kan leda till ett väldigt lömskt väglag, säger han.
Andra yrkesförare och branschfolk som UNT talat med är ännu mer kritiska och anser att saltning på snöiga vägar eller under snöfall är trafikfarligt.
Men Vägverket i regionen har inga planer på att sluta salta. Driftledare Björn Ahnlund känner igen diskussionen men menar att jämförelsen med de norrländska vägarna haltar:
- Både klimatet och trafikmängderna är så annorlunda. Om vi inte använde salt skulle vi knappt ha farbara vägar i vår region, där temperaturerna ofta ligger runt noll för att sedan frysa till.
Saltet används enligt Björn Ahnlund inte för att smälta snön, utan för att hindra att nederbörden fryser fast i vägbanan.
- Då får man en skrovlig hård isbana som måste hyvlas bort. Och det tar lång tid innan maskinerna hinner beta av hela vägnätet.
Plogning ska ske före saltningen, men för att få effekt krävs dessutom en hyggligt tät trafik, som arbetar in saltet i underlaget, enligt Vägverket. Gränsen går vid cirka 2 000 fordon per dygn. Vägar med mindre trafik sandas i stället. Att sanda de större vägarna är inget alternativ enligt väghållaren, eftersom sanden sopas bort av trafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!