Lägre säkerhetsnivå vid Forsmark

Strålsäkerheten vid Forsmarks kärnkraftverk har försämrats efter att organisationen gjorts om. Det skriver SSM i en ny utvärdering.

Ny SSM-värdering. Brister kopplas ihop med den organisationsförändring som genomfördes i oktober år 2015.  Forsmark uppmanas även utvärdera effekter av det delade VD-skapet med Ringhals och "vid behov vida åtgärder".

Ny SSM-värdering. Brister kopplas ihop med den organisationsförändring som genomfördes i oktober år 2015. Forsmark uppmanas även utvärdera effekter av det delade VD-skapet med Ringhals och "vid behov vida åtgärder".

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Östhammar2017-04-11 07:03

I Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM:s) samlade värdering av frågor av betydelse för strålsäkerheten har myndigheten identifierat en rad problemområden som på sikt kan bli allvarliga för strålsäkerheten vid Forsmark (FKA). Bland annat handlar det om otydlig säkerhetsledning.

Brister kopplas ihop med den organisationsförändring som genomfördes i oktober år 2015. De ansvarsförhållanden som definierats i den nya organisationen praktiseras inte fullt ut. Det gäller i synnerhet ansvarsfördelningen mellan produktionsavdelningen och teknikavdelningen, skriver SSM.

– Vi uppfattar att det inte fungerar som det var tänkt, säger Leif Karlsson som är enhetschef på SSM.

Tidigare hade respektive block vid Forsmark ett tydligt helhetsansvar för säkerheten enligt SSM, som också framfört till FKA att man ser allvarligt på att det inte finns en central funktion för att säkerställa att omorganisationen implementeras fullt ut.

När det gäller själva anläggningen säger Leif Karlsson att FKA måste försäkra sig att de har en bra kvalitet på den el som kommer in och att det finns en "robusthet" mot elstörningar.

– FKA har redan ett arbete som pågår för att förhindra att externa elstörningar påverkar anläggningen, efter allvarliga störningar som skett på F1 och F3. Det hanterade operatörerna på ett bra sätt, men vi vill helst att anläggningen tar hand om sig själv vid sådana störningar.

FKA:s kommunikationschef Claes-Inge Andersson säger till UNT att kraftbolaget genom egna utvärderingar dragit samma slutsatser som SSM. FKA har även initierat ett projekt för att hantera och åtgärda de identifierade bristerna som rör organisationen, där hela ledningsgruppen ingår i styrgruppen.

– Det finns synpunkter om otydlighet i vissa områden när det gäller ansvar och ledning. Vi har nyss påbörjat arbetet med att ta tillvara de erfarenheter och synpunkter som vi fångat upp.

Samtidigt menar Claes-Inge Andersson att det vore konstigt om det inte fanns en del svårigheter i samband med övergången från den tidigare organisationen.

– Den hade vi haft i närmare 30 år. Det är fullt förståeligt att det kan vara problem i början innan vänjer sig och kommer igång med den nya organisationen. FKA är ett stort företag med 1 100 berörda medarbetare.

Årlig värdering av Forsmark

Årligen sammanställer SSM en samlad strålsäkerhetsvärdering om de svenska kärnkraftverken.

Myndighetens samlade värdering av FKA (Forsmarks Kraftgrupp AB) år 2017 är att strålsäkerheten är "acceptabel". Det är en lägre nivå än föregående år, då strålsäkerheten bedömdes vara "tillfredsställande".

Enligt SSM innebär problemområdenas art och allvarlighetsgrad att strålsäkerheten i Forsmarks verksamhet redan ha degraderats och myndigheten anser att åtgärder krävs för att den inte ska påverkas negativt på sikt.

Källa: Samlad strålsäkerhetsvärdering 2017 för Forsmarks Kraftgrupp AB (SSM).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om