Chefsläkare Eva-Lena Sjöö vid primärvårdens ledningskontor vill inte kommentera det enskilda fallet.
– Vi har en allmän skyldighet att IVO-anmäla medarbetare när vi känner oro för patientsäkerheten, säger Eva-Lena Sjöö.
I anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) står att det främst är läkarens avvikande beteende som ligger bakom åtgärden. Det heter att det finns en oro för läkarens personliga hälsotillstånd "där inga tecken finns till förståelse eller förbättring, vilket kan utgöra en risk för patientsäkerheten".
Läkaren ska vid flera tillfällen ha uppvisat bristande förtroende för medarbetare på vårdcentralen, kritiserat arbetsrutiner och även anklagat personal för att ha begått olika fel, ändrat i ordinationer eller tagit bort prover. Patienter ska ha blivit ifrågasatta av läkaren "med snarast överambitiösa utredningar där patienterna sökt för en sak men utreds för något annat". I flera fall ska patienter inte ha fått svar på den ursprungliga frågan och även upplevt att läkaren varit nedvärderande.
Enligt IVO-anmälan har det inkommit klagomål mot läkaren från ambulansverksamheten i länet, där brådskandegraden överbetonats. Läkaren ska också ha gett uttryck för olika anklagelser mot medarbetarna "mycket högljutt där även patienter kunnat höra kontroverserna" och i patientjournaler antecknat namn på medarbetare som enligt läkaren begått fel.
Arbetsgivaren har under hösten gått igenom ett antal punkter med läkaren för att nå en förändring. En skriftlig varning har också utdelats, vilket läkaren enligt IVO-anmälan ska ha sett som "ett hedersomnämnande". Läkaren ska även ha avböjt stödinsatser och kontakt med företagshälsovård.
Läkaren har å sin sida IVO-anmält vårdcentralen för en bedömning av vårdgivarens rutiner och kompetens. I allvarliga patientärenden ska medarbetare visat prov på "medicinsk försumlighet och bristfälligt utövande av läkaryrket". En slutsats som läkaren dragit är att verksamheten inte är beredd att granska sig själv.
IVO har beslutat att inleda en tillsyn med anledning av läkarens anmälan.
Chefsläkare Eva-Lena Sjöö säger till UNT att man absolut ska kunna kritisera den egna verksamheten och ha en ömsesidig dialog. I övrigt hänvisar hon till HR-chefen Maria Wijkström. Via mejl svarar hon att man följt de rutiner som gäller i Region Uppsala.
UNT har sökt läkaren utan framgång.