Lång resväg till skolan

Barnen som bor i byarna utanför Forsmark måste åka skolbuss närmare två timmar om dagen. I ett medborgarförslag skriver en grupp föräldrar att upptagningsområdet bör övergå från Gimo till Snesslinge och Östhammar.

Ett liv på landet innebär långa resvägar. Men Karo-Lina, Sandra Petterson och Hanna Toil tycker att det är orimligt att barnen behöver åka till Gimo varje dag för att komma till förskola och skola.

Ett liv på landet innebär långa resvägar. Men Karo-Lina, Sandra Petterson och Hanna Toil tycker att det är orimligt att barnen behöver åka till Gimo varje dag för att komma till förskola och skola.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2012-10-08 12:00

Förr gick barnen som växte upp i Vamsta, Norrby, Bennebo och Karö i Valö skola. Skolan tillhörde Gimos upptagningsområde. Valö skola är numera nedlagd. Trots att närmaste skola numera ligger i Snesslinge tillhör barnen fortfarande Gimos upptagningsområde och har därmed inte rätt att åka skolbuss till vare sig Snesslinge eller Östhammar.
I dag får skolbarnen får tillbringa närmare två timmar på skolbussen varje dag för att ta sig till och från skolan. Det betyder att tio timmar försvinner på resor varje vecka, det är tid som familjerna skulle kunna lägga på samvaro och fritidsintressen.

UNT möter några föräldrar hemma hos Hanna Toil i Karö. En stor skara barn springer runt i huset. Föräldrarna runt köksbordet är stridslystna.
– Vägen till Gimo är lång och krokig, den är farlig att köra på. Bilar tar ofta innersvängar, säger Emma Helén, som är förälder till två barn.
Avståndet till Snesslinge och Östhammar är betydligt kortare. Hanna Toil, vars barn går hos dagmamma i Johannisfors, tycker att det är orimligt, att barnen inte får skolskjuts till den skola som ligger närmast.
När Hanna Toil varit i kontakt med barn- och utbildningsförvaltningen i samma ärende har den svarat att en förändring av upptagningsområdet skulle innebära alltför negativa ekonomiska och praktiska konsekvenser för förvaltningen.
– När barnen börjar skolan i Gimo känner de inte någon, eftersom de andra barnen hos dagmamman tillhör Snesslinge.
– Kommunen svarar att man måste ha dubbla skolskjutsorganisationer, men vi vet att det redan går två skolbussar till Gimo. En kan gå till Snesslinge och Östhammar i stället, säger Hanna Toil.

Sandra Pettersson som bor i Norrby skjutsar sin son till Snesslinge varje dag.
– För mig finns det inget alternativ, jag tänker skjutsa mina barn till skolan, säger hon.
Karo-Lina Forsberg Zetterström, som har tre barn, betonar att hon sällan har några ärenden till Gimo. Många föräldrar måste i dag åka från arbetet i Östhammar till Gimo för att hämta barnen på fritids för att sedan åka hem. I Östhammar finns all service de behöver och det skulle därför underlätta för föräldrarnas om barnen fick gå i skolan och på fritids i Östhammar.
– Närheten till skolan är avgörande, vi överväger att flytta till en annan kommun, säger Karo-Lina Forsberg Zetterström.
I ett medborgarförslag föreslår nu föräldrarna att barn- och utbildningsnämnden i Östhammar ser över kommunens upptagningsområden. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Lamell (S) är dock beredd att titta närmare på frågan.
– Rent spontant tycker jag att systemet verkar vara stelbent, men det kan finnas anledningar till att det ser ut som det gör. Jag är beredd att undersöka dess utformning. Vi får se om det finns skäl att tänka om. Resvägarna går kanske i andra riktningar i dag, säger han.

I medborgarförslaget betonar föräldrarna att det egentligen inte råder någon valfrihet. Förvisso har de rätt att välja skola men de tycker att barn- och utbildningsnämnden inte tar hänsyn till deras val, eftersom det inte finns någon skolskjuts till närmaste skola.
– Jag tycker inte kommunen lyssnar på vad vi medborgare tycker. Om Östhammar är en landsbygdskommun är det dags att man börjar engagera sig i landsbygden, säger hon.

FAKTA

Långvarig diskussion
Diskussionen om att barnen i byarna runt Forsmark ska tillhöra upptagningsområdet för Snesslinge och Östhammar pågått i många år. Medborgarförslaget behandlas av barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott den 25 oktober och barn- och utbildningsnämnden den 5 november. Tolv föräldrar har skrivit under förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om