När UNT besöker demensboendet på Parkvägen möts vi av uppsluppen personal. Nyligen gick Socialstyrelsen ut på sin webbplats med ett "lärande exempel" som andra kommuner kan tar efter. Exemplet handlar om buntband som kan förebygga fallolyckor från sängar. Och idén kommer från Parkvägen i Österbybruk.
– Det är så roligt att de uppmärksammar det här som vi gjort. För oss har det varit naturligt länge att arbeta på det här sättet, säger undersköterskan Kristina Westerberg Pettersson.
Hon var en av dem i arbetslaget som kom på idén med buntband år 2011. Kristina Westerberg Pettersson förklarar hur det fungerar: alla sängar har grindar som kan fällas upp eller ned. Innan en ny hyresgäst eller patient tar en säng i bruk låses sänggrindarna fast med buntband i nedfällt läge. Samråd sker med patienten och en riskanalys görs i vårdteamet med arbetsterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska och undersköterska. Efter det beslutas om sänggrindarna ska vara uppe eller nere. Höjdläget på sängen kan även justeras, och en madrass kan ibland läggas på golvet som extra skydd. Uppföljningar görs utifrån patientens önskemål och hälsostatus. Individuella lösningar, helt enkelt.
– Förr drog man alltid upp sänggrindarna på ren rutin. Men man måste tänka på varför man gör det och för vem man gör det, säger Kristina Westerberg Pettersson.
Om sänggrindarna är uppfällda kan det vara en trygghet för patienter med vacklande hälsa. Å andra sidan brukar många äldre vilja ha möjlighet att ta sig upp ur sängen själva, exempelvis för toalettbesök. Med uppfälld grind har det tidigare hänt att patienter försökt att klättra över och fallit hårt i golvet.
Anette Frode som är MAS, medicinskt ansvarig sköterska i Östhammars kommun, säger att någon allvarlig vårdskada kopplat till fall från säng inte skett sedan det nya arbetssättet infördes på Parkvägen. Dokumentation och teamsamtal om patienterna har också ökat. Hon berättar att den framgångsrika metoden nu ska införas som rutin vid samtliga fem särskilda boenden i Östhammars kommun.
– Det här är en av de vardagssaker som är så viktiga för att du som boende ska få ha det så bra som möjligt.
På Parkvägen gläds man förstås över uppmärksamheten och att Socialstyrelsen lyft fram arbetsmetoden som nu får nationell spridning. Eva Andersson är enhetschef:
– Vi vet att vi är duktiga här. Men det är så klart roligt att få det bekräftat. På fredag ska vi fira med tårta i hela huset!