Många frågetecken kring kärnavfall

Statens Kärnkraftsinspektion, SKI, är orolig för att Svensk Kärnbränslehantering, SKB, inte ska hinna lämna in sin ansökan om slutförvaret till 2010.

Östhammar2008-06-25 20:37
SKI konstaterar visserligen att SKB fullgjort sina skyldigheter enligt kärntekniklagen i redovisningen av sitt senaste forskningsprogram, Fud-program 2007. Men det duger inte - SKI skriver i sitt yttrande till regeringen att SKB bör komplettera sin redovisning på en rad olika punkter.
— Vi efterlyser kompletteringar som gäller såväl slutförvaret för långlivat låg- och medelaktivt avfall som för slutförvaret av kortlivat låg- och medelaktivt avfall. SKI vill också ha en utförligare redovisning av planerna för rivning av kärnkraftverken, bland annat en sammanställning av de avvecklingsplaner som kraftbolagen tagit fram, säger Öivind Toverud på SKI.

Inom två år skall SKB lämna in en ansökan om att få bygga en anläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle. Ett halvår innan dess ska SKB ge besked om anläggningen ska byggas i Forsmark eller i Oskarshamn. De berörda slutförvarskommunerna, Oskarshamn och Östhammar, har tidigare uttryckt oro för att utredningen om slutförvar ska dra ut på tiden. Kommunerna har lagt ned mycket pengar och resurser på arbetet.

På SKI anser man också att SKB måste skynda på om de ska vara redo att lämna in en ansökan 2010. SKI anser att SKB måste vara tydligare i sin redovisning om hur de ska ta hand om drifts- och rivningsavfall, vilka tidplaner som finns och bli bättre på att analysera problem och möjligheter.
- Vi vill helt enkelt förvissa oss om att slutförvarsplanen kommer att vara ordentligt genomarbetad. Med våra synpunkter vill vi pressa på SKB: s arbete och förvissa oss om att man är på rätt väg, säger Stig Wingefors på SKI.

Att slutförvara det använda kärnbränslet i kapslar 500 meter ner i det svenska urberget framstår fortfarande som det mest ändamålsenliga sättet att ta hand om det använda kärnbränslet från de svenska kärnkraftverken, konstaterar SKI i sitt yttrande till regeringen.

Saida Laârouchi Engström vid SKB är varken förvånad eller orolig över SKI:s synpunkter.
- Jag ser det som glädjande att de, liksom vi, ser KBS-3 som den bästa metoden för slutförvar. Jag anser inte att det finns någon oklarhet mellan myndigheterna om vad som ska göras - där är vi helt överens. Det enda som vi har olika synpunkter om är tidsplanen för när det ska ske.

Saida Laârouchi Engström är inte heller orolig för att SKB inte ska vara redo att lämna in slutförvarsansökan i utlovad tid.
- Vi var beredda på SKI:s synpunkter och har redan satt igång att arbeta med frågorna.
FAKTA

Fud-programmet


SKB ska enligt lag redovisa ett forskningsprogram, Fud-programmet, vart tredje år som ska granskas av SKI. Det har gjorts sedan 1986. Programmet ska innehålla en plan för slutförvar, förslag på lösningar, säkerhetsbedömningar och information om vilken teknik som ska användas. Programmet granskas även av flera remissinstanser, bland annat Statens strålskyddsinstitut, SSI.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om