Gimobon Eva Sörling är en av dem som hört av sig till renhållningsverket. Första gången som de bruna avfallspåsarna inte följde med sopbilen var i samband med en köldknäpp i november. Då trodde hon att sopbilen glömt att tömma kärlet. Men dagen före nyårsafton hände samma sak igen.
– Sopbilen var här, men efteråt var allt ändå kvar. Papperspåsarna hade frusit fast i soptunnan. Jag fick slita loss dem, säger Eva Sörling som hoppas att det fungerar bättre vid nästa soptömning.
– De frågade om vi ville ha en extra soptömning, men jag tror att vi klarar oss ändå eftersom vi bara är två i hushållet. Fast det kommer att bli fullt till nästa gång.
Hon har inget emot att sopsortera matavfallet och tycker att det är bra att det kommer till användning.
– Men det är irriterande när soporna fryser fast, säger Eva Sörling som även säger att hon i princip alltid använder dubbla papperspåsar och dessutom brukar ha i hushållspapper.
– Men det blöter igenom ändå.
Renhållningschefen Lars Ekman är medveten om problemen med att de bruna matavfallspåsarna kan frysa fast i sopkärlet, och i varandra.
– När det är skiftande väder och slår om mellan varm och kallt kan det hända. Jag har hört talas om enstaka fall. Killarna som kör sopbilarna har inga grejer att stå och peta med, och de skulle inte hinna med om det var fastfruset lite överallt.
Dubbla papperspåsar rekommenderas för att undvika problem. Ett annat tips som Lars Ekman nämner är att man klämmer fast den rumsvarma matavfallspåsen i locket. På det sättet hinner den kallna innan den faller ned till botten.
– Då lossnar den mycket lättare, men det går ju bara om det inte är så fullt. Ett annat sätt är att ha en tidning i botten på tunnan.
Renhållningsverket gick i höstas ut med information om klämtricket.
– Men sedan har det ju varit milt i december. Informationen skulle kunna behöva uppdateras nu det är mer aktuellt, säger Lars Ekman.
Flera som svarat på UNT:s fråga via nätet anser att det fungerar bra med de nya matavfallskärlen. Men några undrar varför det dröjer innan alla får "bruntunnorna". Bland annat saknas sortering för matavfall hos Östhammarshems hyreslägenheter och samma sak gäller ett antal bostadsrättsföreningar.
– Vi ska nå och dela ut buntar med påsar och informationsblad till alla, och det tar sin tid. Uppskattningsvis har vi kört ut drygt 7 000 tunnor och vi ska upp i nästan 8 000. Men det är både vår och entreprenörens ambition att få ut det här så fort som möjligt, säger Lars Ekman.