Mer kritik mot bussturer

Hur lång får en skoldag vara? Maria Wiberg i Marka söder om Östhammar undrar hur UL och kommunen egentligen har tänkt med bussförbindelserna från Gimo och Östhammar.

Östhammar2011-08-26 08:55

Maria Wiberg har en dotter som går andra året på Bruksgymnasiet i Gimo. En granne har barn i samma klass. Bussen från Harg kommer vid 7.30-tiden förbi Marka, och efter bussbyte i Östhammar är de framme vid Bruksgymnasiet i god tid före 8.45. Hemresan är det värre med.

Skolbussen ska gå klockan 16.10, men den är ofta försenad och bara 25 minuter senare går buss 857 från Östhammar till Hargshamn.
– Men våra barn hinner inte med 16.35-bussen, inte ens om de kliver av vid Börstils kyrka för att byta. De har testat, säger Maria Wiberg.

I stället har föräldrarna varit tvungna att hämta barnen i Östhammar, om de inte ska behöva vänta på nästa buss som går klockan 19.30. Skoldagen blir i så fall mer än tolv timmar.
– Det är väldigt tokiga busstider, och vi har varit i kontakt med både Östhammars kommun och UL. Men ingenting händer, säger Maria Wiberg.

Just den här perioden är det inget bekymmer, eftersom barnen slutar tidigare och hinner med en annan buss. Men hur schemat ser ut i vår är oklart. Och Maria Wiberg påpekar att det finns fler barn i Marka som börjar gymnasiet snart.
– Problemet kommer att kvarstå i många år om man inte gör något.

Bruksgymnasiets rektor Christer Fernqvist bekräftar att skolan haft problem med att elever från bland annat Hargstrakten och Film haft svårt att hinna med bussen efter skolan. Något som gör det hela än mer komplicerat är att eleverna går i skolan olika länge beroende på vilken utbildning och vilka tillvalskurser de läser.
– Jag råder tyvärr inte över busstiderna, men jag har påtalat för förvaltningsledningen att de här problemen kommer att dyka upp, säger Christer Fernqvist.

Från Östhammars kommun har Maria Wiberg fått svaret att kommunen inte har någon skyldighet att ordna skoltransporter för gymnasieelever.
– Man tror inte att det är sant! Vill kommunen ha folk som bor på landsbygden borde man kunna ta sig från skolan och hem.
Sture Jonsson, informationschef på UL, säger att man ska se över situationen. Något krav på att bussar ska vänta in varandra finns inte i nuläget.
– Det borde fungera genom bussbyte vid Börstils kyrka. Men om lokala ortsbor säger att det inte går finns ingen anledning att betvivla det. Vi får kika på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om