I flera år har den bristande vattentillgången i Österbybruk varit känd. Sweco föreslog år 2008 att kapaciteten i Kyrkholmens råvattentäkt – där en stor del av uttaget görs – kunde ökas genom att driva ned perforerade spetsar i botten på brunnen. Men någon rördrivning blev inte av. Jordlagerföljden och geografin i marken var okänd och Kyrkholmens vattenkvalitet skulle kunna försämras av insatsen.
År 2010 konstaterade konsultfirman Provab att betydande delar av Österbybruks vattenverk är uttjänt och att vattenverket stod inför ”ett stort och akut åtgärdsbehov”. Kyrkholmens råvattentäkt har dessutom mycket hög hårdhet och höga halter av järn och mangan. Konsultfirman föreslog att en rad kvalitetshöjande åtgärder och beredning skulle vidtas vid Kyrkholmens vattentäkt för att säkra dricksvattenproduktionen. Men VA-verket och Östhammars kommun gick inte vidare med förslagen.
Flera nederbördsfattiga vintrar har nu gjort att det läge som ansågs akut redan år 2010 blivit ännu värre. Grundvattennivåerna har sjunkit, och sedan i april har lastbilar fått transportera hundratals kubikmeter vatten i veckan. Notan ligger hittills på cirka en miljon kronor, visar en driftuppföljning.
VA-chefen Roy Andersson har suttit på sin tjänst sedan år 2009.
– En av de främsta anledningarna till att det har blivit så här är onormala grundvattensförhållanden. Vi har hoppats att det skulle återställa sig. Men vädrets makter har inte varit på vår sida.
En del åtgärder har ändå genomförts. För drygt ett år sedan installerades en försöksanläggning med membranteknik vid Kyrkholmen. Men det har inneburit en orimligt hög driftskostnad genom mycket täta tvättar av anläggningens olika filter samt täta och dyra filterbyten, förklarar Roy Andersson.
– Detta bakslag gjorde tyvärr att vi tappade tid. När det gäller Provabs förslag angående Kyrkholmen så är det i princip det vi gör just nu.
Vattentransporterna från Gimo inleddes i april. Men det dröjde till efter semestern innan VA-verket inledde en upphandling för att komma framåt i processen. I slutet av januari år 2016 ska man ha nått så långt att man kan provpumpa vatten från en ny brunn som förhoppningsvis kan ge 100 kubikmeter vatten per dygn. Åtminstone fram till dess fortsätter vattentransporterna.
Varför tog ni inte tag i det här tidigare?
– Det är lätt att vara efterklok. Men det har varit personalbrist, en VA-ingenjör har varit barnledig och en annan sjukskriven. Ibland räcker man inte till, säger Roy Andersson.