Eskil Erlandsson är själv ”bondpöjk” från västra Småland, inledde han med att berätta. Sedan fick de närvarande höra en lång utläggning om ministerns vision om ”Matlandet Sverige”, som ska skapa jobb och tillväxt på landsbygden genom en kombination av livsmedelsproduktion och ökad turism.
Alliansregeringens mål är att Sverige ska bli det ”nya matlandet” i Europa. Till år 2020 ska antalet livsmedelsföretag öka med 20 procent och livsmedelsexporten fördubblas till 100 miljarder kronor. Matturismen ska öka liksom produktionen av råvaror.
UNT fick tillfälle att fråga Eskil Erlandsson hur allt det ska gå till, när många svenska jordbrukare – inte minst grisbönder – i dag lägger ned sin verksamhet på grund av bristande lönsamhet och lagkrav som är svåra att leva upp till. Några konkreta löften om förändringar eller lättnader kunde ministern inte leverera. Däremot finns flera ambitioner.
– Regeringen försöker påverka EU för att få till stånd en högre djurvälfärdskontroll i hela Europa så att det blir mer jämbördiga villkor, sade Eskil Erlandsson och tillade att regeringen också vill förenkla och förbilliga kontrollerna och införa ett slags djurvälfärdsersättning till bönderna i Sverige.
I regeringens satsning på marknadsföring av ”Matlandet Sverige” har landsbygdsministern hjälp av 26 så kallade matambassadörer, en i varje landskap. Kritik har framförts om att flera av ambassadörerna har kopplingar till köttindustrin och att regeringens matpolitik gynnar vissa särintressen inom LRF. Kritikerna har även sagt att ambitioner om miljö, klimat och djur tycks vara underordnat målet om ökad konsumtion. Eskil Erlandsson gav dock svar på tal.
– Ambassadörerna har också till uppgift att stödja vegetabilisk livsmedelsproduktion. Och vårt mål att maten som serveras i exempelvis skolan ska vara god och lagad på bra råvaror delar nog vilken hem- och skolaförening som helst.
Bönderna från Centerns bonderåd i Uppsaladistriktet hade också frågor till ministern. Allt från vargjakt och dioxinkött till EU:s jordbruksstöd och offentlig upphandling av mat diskuterades. Efter besöket i Vattensta stod ett kvällsbesök på en restaurang i Öregrund på programmet för landsbygdsministern, med mer debatt och provsmakning av lokala bondgårdsprodukter.