Näver har blivit inne

Intresset för näverslöjd och andra hantverk är på uppgång. Särskilt bland unga och miljömedvetna som ser återvinning och användandet av naturliga material som ett politiskt ställningstagande.

Foto: Anders Hedberg Magnusson

Östhammar2010-03-14 14:00
Men den här lördagen i Östhammar pratas det inte politik kring bordet i det lilla rummet bakom hemslöjdens butik. De fem kursdeltagarna kämpar i stället för fullt med sina näverark. Det första steget är att dela nävern i flera lager, det är bara de inre som går att använda. Men det är lättare sagt än gjort att få isär dem.
- Jag förstår inte riktigt hur man ska få isär nävern utan att ha sönder delar av den. Men det är därför jag är här, för att lära mig tekniken. Jag hoppas att det är en teknik, särskilt flätandet, som går att använda på andra material också, säger Sara Hildebrandt, en av deltagarna.

Tore Qvarfordt, en av dagens lärare, visar Sara hur man kan killa in en nagel i ett av näverns hörn för att få isär en liten bit av lagren. Sen går det ganska lätt att dra isär dem. Tore Qvarfordt är hemslöjdskonsulent på länsmuseet och åker runt i länet för att hjälpa till med att starta kurser som den i Östhammar.
- Det finns ett ganska stort intresse för hantverk, särskilt bland unga. Jag tror att det har att göra med att man är mer miljömedveten och att det finns ett större intresse för att göra saker själv. Det är svårt att hitta ett material som är mer miljövänligt än näver, säger Tore Qvarfordt.

Ledare för dagens kurs är Bernt Gille, en av grundarna av Östhammar hemslöjdsförening. Han har varit med ända sedan starten för 21 år sedan och lärde sig själv näverslöjd på kvällskurser.
- Jag har hållit på med slöjd sedan jag var liten och var nyfiken på näverslöjd så jag tog en kurs. Det är kul att kunna föra kunskapen vidare till andra, säger Bernt Gille.

Enligt Tore Qvarfordt har det blivit mer ovanligt att föräldrar för vidare sina hantverkskunskaper till sina barn. I stället lär sig de som är intresserade på kurser som den som Östhammars hemslöjdsförening håller i.
- Just näverslöjden var väldigt populär på 70- och 80-talet och försvann sen lite men verkar vara på väg tillbaka nu. Många andra sorters hantverk håller också på att bli populära igen, bokbinderi till exempel. För oss handlar det om att bevara teknikerna och att lära folk om materialet, säger Tore Qvarfordt.

Sara Hildebrandt har till slut fått isär sitt näverark och har börjat klippa det i remsor som sedan ska flätas till en korg.
- Jag tycker om att lära mig och kunna använda traditionella metoder som näverslöjd. Det är en del av ett återbrukstänkande och den här tekniken går nog att använda på material som kartong. Kan bli en bra kombination av traditionell teknik och modernt material, säger Sara Hildebrandt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om