Nedskärning oroar brandmän

Det finns en utbredd oro bland både heltidsbrandmän och deltidare i Östhammar och Tierp inför de förändringar som stundar vid Räddningstjänsten Norduppland.

Räddningschefen Lars-Erik Falk anser att beredskapen är god.

Räddningschefen Lars-Erik Falk anser att beredskapen är god.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2011-05-27 09:40

Men räddningschefen Lars-Erik Falk anser att beredskapen är god.

Under en längre tid har diskussioner pågått om hur den nya organisationen vid brandstationerna i Östhammar och Tierp ska se ut.
Flera känner en oro för hur det ska bli när heltidsstyrkor på centralorterna försvinner och oerfarna deltidsbrandmän bär ansvaret för insatser vid bränder och olycksplatser. En eller två heltidsbrandmän ska ha beredskap i hemmet för att kunna hjälpa deltidsstyrkan vid en skadeplats. Hur det ska fungera i praktiken med inställelsetid är dock oklart ännu – vissa heltidsbrandmän bor inte ens i kommunen där de jobbar.
– Det är kaos och vi får ingen information, säger en deltidsbrandman som UNT talat med.

Han är rädd att han och de andra deltidarna inte alltid kommer att kunna hjälpa nödställda människor på ett adekvat sätt. Ett stort antal deltidsbrandmän har utbildats för att kunna ersätta heltidsbrandmän. Alla får en introduktionsutbildning, men uppföljande utbildning är det betydligt sämre med. 
– Ingen deltidare har fått femveckorsutbildningen som man ska få efter ett år. Jag har inte hört att någon har fått gå den, någonsin, säger deltidsbrandmannen.

Räddningschefen Lars-Erik Falk medger att fortbildningen varit eftersatt, även om en del sker internt. Ekonomiska aspekter är en del av förklaringen.
– Det har varit ett sätt att rätta mun efter matsäck med de tilldelade medel som kommunerna tillfört oss.

Med den nya organisationen hoppas Lars-Erik Falk att det ska finnas pengar över så att alla får gå de kurser som efterfrågas. Sammanlagt handlar det om 130 personer. Torgny Bohlin vid Kommunal, som organiserar heltidsbrandmännen, ser en risk att besparingstrycket gör att det inte blir någon förbättring.
– Men jag hoppas ju självklart att en del av pengarna som man inte behöver lägga på personal så småningom kan läggas på vidareutbildning, både för brandmännen och deltidarna.

När det gäller säkerheten för allmänheten delar Torgny Bohlin den oro som både deltidare och heltidsbrandmän känner.
 – Det kommer att bli försämringar både när det gäller utryckningstider, hur man ska få hjälp och vad man får hjälp med när räddningstjänsten kommer.
Att många andra kommuner redan infört liknande system är inget försvar, enligt Torgny Bohlin.
– De gör så för det ska bli billigare, men det blir inte bättre när man går från en större organisation till en mindre. 

Både räddningschefen Lars-Erik Falk och Jacob Spangenberg (C), som ingår i den politiska ledningen för Räddningstjänsten Norduppland, påpekar att förändringen har genomförts i dialog med länsstyrelsen som har tillsynsansvaret.
– Vi bryter inte mot några regler. Men jag vet att det finns heltidsanställda som haft en oro för att vi nyanställer så många deltidsbrandmän vid ett och samma tillfälle, säger Lars-Erik Falk som anser att beredskapen inför omorganisationen är god.

Hinner de nyanställda få den kompetens som krävs inför ett skarpt läge?
– Ja, det utgår jag från. Sedan kan man aldrig ha erfarenhet när man är ny, men det här är något som ska byggas upp. Deltidare är aldrig bättre än vad vi tillsammans gör dem, säger Lars-Erik Falk.

FAKTA

Bemanningen halveras
Räddningstjänsten Norduppland har tidigare haft 13 heltidsbrandmän per station i Östhammar och Tierp med rullande tjänstgöringsschema.
Från och med i sommar ska vardera stationen bemannas med sju heltidsbrandmän som jobbar dagtid, måndag till fredag.
Kvällar, nätter och helger ska deltidsbrandmän ha beredskap i hemmet, och kunna vara klara för utryckning från stationen inom fem minuter.
Till hjälp på skadeplatsen får de en eller två heltidsanställda brandmän som har beredskap i hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om