Nöjda traineelever på Sandvik

För ett år sedan började Emelie Gustavsson och Simon Grehn en traineeutbildning vid Sandvik Cormomant i Gimo. Och de är nöjda med året som gått.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2011-08-19 13:55

Traineeutbildning kom de in på via skolan som gav dem lön i stället för lån, samtidigt som de läste in högskolepoäng och skaffade sig arbetslivserfarenhet på Sandvik Coromant i Gimo. I regel har de sju före detta eleverna från Wilhelm Haglunds gymnasium jobbat i grupp på Sandvik Coromant med olika uppgifter som rör kvalitetsteknik, under handledning av Sandvikanställda. 
– Det har varit kul, faktiskt. Vi har varit en sådan liten grupp att vi blivit riktigt tajta, säger Emelie Gustavsson. 

22,5 högskolepoäng rikare har de blivit på kuppen. Två av eleverna pluggar redan nu vidare medan de fem andra har påbörjat den ettåriga projektanställning som de blivit lovade efter avklarade studier. Än så länge är Emelie Gustavsson mycket nöjd med att jobba på Sandvik Coromant. Jobbet innebär en hel del kundkontakter och att hon ser till att beställningar på borrar som ska slipas om hamnar på rätt ställe.
– Jag är omslipningskoordinator och trivs jättebra på min avdelning.
Simon Grehn jobbar som operatör med fräsning av svarvbommar, och trivs även han bra med arbetskamraterna. Han kan mycket väl tänka sig att fortsätta på Sandvik Coromant i Gimo och har inga planer på att plugga vidare.
– Jag är lite hemmakär och är inte den som vill härifrån och äventyra.

Emelie Gustavsson är mer osäker på vad hon gör i framtiden. Redan till våren tänker hon läsa en kurs om arbetsmiljö parallellt med projektanställningen. Personal- och HR-frågor lockar henne mer än att stå på fabriksgolvet, säger hon.
– Det vore roligt att komma ut och se något annorlunda i framtiden. Men jag håller precis på att flytta från Gräsö till Öregrund och har hästar som stort intresse. Så länge jag har det intresset blir jag nog kvar.

Sandviks platschef Jan-Erik Nordh säger till UNT att samarbetet med gymnasieskolan är positivt för alla inblandade parter. Mellan sju och tio elever ska företaget ta emot och handleda varje år, är det meningen.
– Det är otroligt viktigt för oss att även i framtiden få bra utbildade medarbetare, och eleverna gör ett jättefint jobb.
Han ser ingen större risk med att flera elever väljer att pröva sina vingar på annat håll efter traineeutbildning och projektjobb, som kostar en del för företaget genom handledarhjälp och löner till eleverna på drygt 12 000 kronor i månaden.
– Vi uppmanar eleverna att gå så långt möjligt och hoppas att de vill komma tillbaka genom att vi kan erbjuda en attraktiv arbetsplats med stora möjligheter för dem att växa i. Sandvik är ett internationellt företag och man behöver inte bli fast i Gimo, utan man kan jobba runt om i världen.

FAKTA

Första årskullen på ny traineeutbildning
Emelie Gustavsson och Simon Grehn tillhör den första årskull som tog studenten från Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo. Efter gymnasiet antogs de och fem andra från klassen till en ny eftergymnasial traineeutbildning i skolans regi.
Utbildningen innebär att de har läst högskolekurser på deltid (40 procent) genom Luleå tekniska högskola samtidigt som de under ett år har ägnat sig åt projektledningsarbete på Sandvik Coromant. Nu är fem av eleverna projektanställda ett år på företaget, medan de två andra pluggar vidare i Uppsala respektive Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om