Nya riktlinjer ska skydda fornlämningar

Ringa skador som inte leder till någon polisanmälan. Så sammanfattar länsstyrelsen i Uppsala län de skador som orsakats på fornlämningar från 800-talet i Uddarby utanför Dannemora. Nu tas nya riktlinjer fram – för att skydda.

Östhammar2010-11-08 08:36

Myndigheterna tar fram riktlinjer för markberedning vid fornlämningar. Ett tiotal forngravar finns på det markområde där skogen avverkats. UNT skrev nyligen i delar av upplagan om händelsen. Efter artikeln åkte länsstyrelsen ut på plats och tittade för att närmare bilda sig en uppfattning om skadornas omfattning.

– Skogsägaren har gjort sitt bästa för att undvika skador på fornlämningarna. Det aktuella området är rikt på fornlämningar. I något fall har en forngrav tryckts ner något i marken av skogsmaskinerna breda band och i vissa fall har maskinerna kört för nära fornlämningarna. Vår bedömning är att när naturen ”växer till” så kommer man inte att märka något av skadorna, säger Roger Edenmo vid länsstyrelsen i Uppsala.

Nästa steg i avverkningsprocessen är att markbereda för att plantera ny skog.
– När det gäller Uddarby säger vi att markberedningen inte får göras med maskiner nära fornlämningarna. Både inför avverkning och markberedning ska länsstyrelsen alltid kontaktas och för närvarande tar vi tillsammans med Riksantikvarieämbetet fram riktlinjer på vad som ska gälla för markberedning på områden där det finns fornlämningar, säger Roger Edenmo.

Skogsägaren i Uddarby säger till UNT att stor hänsyn tagits till fornlämningarna vid avverkningen och att de är medvetna om var lämningarna finns.
– Vi har gjort allt för att rädda och bevara kulturarvet, säger skogsägaren i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om