Ökat lokalt inflytande

Två regelbundna möten per halvår med kommunledningen, utskick av kommunstyrelsens dagordning och ett bättre samarbete med förvaltningarna. Så ska Östhammars sju utvecklingsgrupper få till stånd ett större inflytande över de politiska besluten.

Östhammar2005-03-29 00:00
När de lokala utvecklingsgrupperna bildades i Östhammars kommun, var tanken att de skulle ges ett tydligt ansvar för frågor som rörde den egna kommundelen. Syftet var att stärka närdemokratin och ett reglemente fastställdes för ett år sedan för att se till att så också skulle bli fallet. Men informationsspridningen från kommunen har inte fungerat, anser utvecklingsgrupperna, som i februari ifrågasatte om de olika förvaltningarna tar frågan på allvar. Kritik riktades också mot att grupperna inte alltid fungerar som remissinstanser så som det var tänkt. Vilken roll grupperna ska ha i framtiden var därför huvudfrågan när ordförandena för de sju grupperna i torsdags träffade kommunstyrelsens arbetsutskott.
— Det handlar om ett givande och tagande. Utvecklingsgrupperna är inget beslutande organ och de kan ju också bjuda in oss när de har frågor som de vill diskutera, säger kommunalråd Margareta Widén Berggren (s).
Hon påpekar att det är sällan som frågor skickas ut på remiss i kommunen och att samarbetet med utvecklingsgrupperna snarare handlar om att ordna möten inför de frågor som ligger i tiden.
— Nästa vecka ska vi till exempel träffa gruppen i Ekeby för att prata om bostadsbyggande och vi ska till Långalma för att tala om skolan.
På mötet bestämdes också att förvaltningscheferna skulle påminnas om utvecklingsgruppernas funktion.
— De ska inte ge information direkt till grupperna. Det skulle bli ett slags dubbeldemokrati. Men det är bra om de är medvetna om vilka frågor som berör grupperna, säger Margareta Widén Berggren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om