Operapremiär på Öregrundsbion

På lördag är det operapremiär på bion i Öregrund. Sex livesändningar från Metropolitan är inplanerade i höst och i vår.

Direkt från Met. Ronnie Andersson vid Öregrundsbiografen ser fram emot lördagens operapremiär. På sikt kan det bli aktuellt med annat än live-opera, om publikintresset håller i sig.

Direkt från Met. Ronnie Andersson vid Öregrundsbiografen ser fram emot lördagens operapremiär. På sikt kan det bli aktuellt med annat än live-opera, om publikintresset håller i sig.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2016-10-08 10:00

Ronnie Andersson är en av eldsjälarna i föreningen som driver bion vid Västerhamn i Öregrund. Runt hundra filmvisningar brukar det bli på ett år, och nu satsar man alltså på livesändningar från The Metropolitan i New York också.

– Vi har under flera års tid försökt att få ett avtal med Folkets hus och parker, och nu har vi gått i mål.

På lördag visas en nyuppsättning av Wagner-operan Tristan och Isolde, med Nina Stemme i huvudrollen som Isolde. Tristan spelas av den austrailske hjältetenoren Stuart Skelton. Det är ett riktigt mastodontverk: fem timmar och femton minuter, inklusive två pauser. Inför föreställningen blir det lite mingel med förfriskningar i foajén. Under pauserna serveras också dryck (alkoholfritt) och lättare mat. Dessutom visas intervjuer med stjärnorna från föreställningen, och den som vill kan sitta kvar i biosalongen och titta. Men att gå på opera kostar betydligt än att gå på bio.

– Det är ganska kostsamt att ta hit föreställningarna, det råder sekretess på avtalet. Men vi behöver rätt många besökare för att det ska gå runt, säger Ronnie Andersson.

När hösten och vårens sex operaföreställningar visats kommer Öregrundbiografen att utvärdera om det är värt att fortsätta. Även på Folkets hus i Hallstavik visas liveföreställningar från bland annat Metropolitan, och på lördag ges samma föreställning som i Öregrund.

– Geografiskt sett ligger vi kanske lite för nära Hallstavik och deras upptagningsområde. Men Folkets hus och parker har valt att släppa in oss så att vi kan köra båda två, säger Ronnie Andersson.

Rickard Gramfors som är liveansvarig på Riksorganisationen Folkets hus och parker (FHP) säger till UNT att det främst är intresset från biograferna som avgör om de ska vara med. Samtidigt har Folkets hus och parker som mål att hitta samverkan mellan anslutna biografer i samma region.

– Vi vill inte att de kannibaliserar på varandra. I stället kan de ha olika typer av utbud och samannonsera för att nå publiken i regionen. Vi har ett enormt utbud, där livesändningarna från Metropolitan bara är en liten del.

Hans Norberg i IOGT-NTO i Östhammar, som driver Bio Storbrunn, har tidigare talat om digitala livesändningar från världens största scener. UNT har förgäves sökt Hans Norberg för en kommentar.

– Östhammar har varit intresserade tidigare. Men det verkar som att det gått i stå där, säger Rickard Gramfors.

FHP har även samarbete med flera kommuner som driver biografer och förutom film visar både konst, teater och större konserter. Enligt Rickard Gramfors behöver konkurrensen inte bli snedvriden.

– Kommunerna konkurrerar sällan med samma titlar som de kommersiella aktörerna.

Allt från balett till rock

På cirka 180 biografer i Sverige går det att uppleva direktsänd opera, konserter, teater, musikaler och balett från världens scener genom lokalt samarbete med Riksorganisationen Folkets hus och parker (FHP). I Heby Folkets hus visas operaföreställningar sedan flera år, samma sak gäller i Hallstavik. Nu finns möjligheten även i Öregrund.

De som driver biograferna betalar till FHP för varje föreställning som visas. Vad det kostar vill FHP inte uppge, av affärsmässiga skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om