Operation rädda gäddan
Gäddorna leker inte längre så mycket i vikar och vass. Den populära sportfisken minskar efter Östersjökusten. Men man kan ta hjälp av kor för att få tillbaka en del bestånd.
Lars Ljunggren, Fiskeriverket Öregrund.
Foto: Eva Nevelius
Gäddan är en av de största fiskarna inom sportfisket i Uppland. Gäddor går att fiska nästan överallt och eftersom de har förekommit i överflöd så har ingen fiskevård kring gäddorna bedrivits. Många har tagit dem för givna. Men allt hänger ihop i ekosystemen och då andra arter försvinner påverkas också rovfiskar som gäddor och abborrar.
- Det ser väldigt olika ut i olika delar av skärgården, men det är konstaterat att gäddan har minskat drastiskt i vissa områden från Stockholm och söderut. Största minskningen har vi sett i ytterskärgård och längs med öppna kuster, säger Lars Ljunggren, forskare vid Fiskeriverket på kustlaboratoriet i Öregrund.
Från Stockholm och neråt har fångsterna för yrkesfiskare minskat med 70-80 procent i en del områden. Enkäter med fiskare och yngelinventeringar visar på samma mönster. Tecken finns på att gäddan och abborren minskar lite längs Upplandskusten också, men här finns ingen säker forskning än.
- Vi ska nu titta lite närmare på vad som händer med bestånden här, säger Lars Ljunggren.
Det han tycker är viktigast i nuläget är att alla hjälps åt med fiskevården kring gäddan. Tidigare har andra fisksorter varit uppmärksammade, nu är det gäddans tur.
Både han och Christina Lindhagen på sportfiskeklubbarnas centralorganisation Sportfiskarna, anser att det dels är viktigt att vårda gäddan för sportfiskets skull, men också för att hela ekosystemen blir störda annars, både i sjöar och i havet.
- Gäddan är viktig för att hålla andra arter i schack. Jag skulle kunna tänka mig att acceptera fiskeförbud i fler områden under lekperioder om det leder till att det blir mer fisk, säger Christina Lindhagen.
Ett annat sätt att hjälpa gäddorna och som visat sig mycket verkningsfullt är att restaurera lekplatser intill havet. I Kalmarsund har ett projekt med att återställa våtmarker och diken resulterat i att produktiviteten ökade med 20 gånger redan första året.
- Jag ser positivt på framtiden. Om vi samarbetar med sportfiskarna för att veta hur det står till med bestånden i olika områden och för att restaurera våtmarker så blir det nog bra, säger Lars Ljunggren.
En av era programpunkter heter Kor hjälper gäddor. Hur kan korna hjälpa till?
- Jo, det handlar faktiskt om att gäddynglen inte trivs om det blir alltför tät vass. Men där man har strandbete trivs de utmärkt. Översvämmade strandängar är en optimal plats för gäddorna att leka på, säger Lars Ljunggren.
Bakgrunden till att gäddor och abborrar minskar är att skarpsillen har ökat kraftigt under senare år då den inte har haft konkurrens från torsken. Skarpsillen lever på samma föda som gäddornas och abborrarnas yngel. De äter djurplankton som små kräftdjur och liknande. Därför tror man att gäddornas yngel har dött av brist på föda. Samtidigt har spiggen ökat kraftigt och den konkurrerar också om samma föda som gäddynglen. Spiggen kan även äta upp de nykläckta smågäddorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!