På 1960-talet byggdes Husbackabron, eller Karöbron som den också kallas, som förbinder Husbackaområdet i norra utkanten av Östhammar med Söderön. När bron byggdes skapades en långsträckt vägbank som krympte vattenförbindelsen mellan Granfjärden och Östhammarsfjärden med ett hundratal meter. Kvar blev en strömmande fåra på cirka tio meter direkt under bron.
I många år har det diskuterats om det skulle vara möjligt att bygga en ny och längre bro, för att vidga den trånga vattenpassagen under bron. Men när dåvarande Vägverket blev klar med sin utredning år 2007 förordade man i stället en breddning och förstärkning av bron. Muddring kan också bli aktuellt. Men ingen ny, högre bro.
– Bedömningen som gjorts är att de miljöeffekter som vägbanken har i dag är inte är så stora som det har påståtts, säger Anders Bodeberg som är planerare på Trafikverket.
De åtgärder som Trafikverket planerar ska fastställas i en arbetsplan under hösten. Om planen vinner laga kraft i vår kan arbetet genomföras år 2012. Men Anders Bodeberg räknar med att det kan bli senare än så.
– Jag kan tänka mig att det blir överklaganden. Vi har förstått att det finns ett lokalt motstånd, men jag tror att man skjuter över målet. Vårt ursprungliga syfte var att göra bärighetshöjande åtgärder, inte bygga en ny bro.
Förstärkningarna och breddningen av vägsträckan som Trafikverket planerar kostar ett par miljoner kronor. Att bygga en ny bro skulle uppskattningsvis kosta 40 miljoner kronor i dag, enligt Anders Bodeberg.
– Det finns ingen finansiering för en sådan åtgärd, eftersom det inte finns någon samhällsekonomisk lönsamhet i att investera så mycket statsmedel.
Frågan är också om det går att återställa området som det en gång har varit. Mycket har hänt sedan 1960-talet som påverkat de närliggande havsvikarna. En sak är Anders Bodeberg dock säker på.
– Skulle man ha byggt en ny bro över Karösundet i dag så skulle man inte ha gjort som det ser ut nu. Visst har man gjort ett ingrepp i naturen och försämrat, så är det väl. Men att återställa det i ursprungligt skick vore en grannlaga uppgift.
Sixten och Inga Svensson bor i huset närmast Husbackabron. Inga Svensson är uppvuxen här och minns hur det var innan bron och den långa vägbanken byggdes. Vattnet flödade på ett helt annat sätt, och fisk fanns det gott om. Det Trafikverket nu vill göra, med stöd av politikerna i Östhammars kommunledning, har de svårt att förstå poängen med. Av samma uppfattning är Yngve Gustavsson som bor i närheten.
Är inte Trafikverkets förbättringsplaner bättre än ingenting?
– Vi månar om vattenkvaliteten i fjärdarna. Att det är enfiligt en sträcka spelar väl ingen större roll, och de tyngsta fordonen kan fortsätta köra runt, säger Yngve Gustavsson.
Öppet möte om planerna för Husbackabron
Åsikterna om Husbackabrons öde är blandade. Den 7 september håller Östhammars kommun och Trafikverket ett öppet möte om planerna på förstärkning och breddning av bron över Karösundet.
Husbackabron över Karösundet mot Söderön byggdes i mitten av 1960-talet. Den 100 meter långa vägbanken snörpte i stort sett av förbindelsen mellan Granfjärden och Östhammarsfjärden.
Foto: Josef Nylén
Planer för Husbackabron
På mötet i Östhammars kommunhus den 7 september klockan 18, ska kommunen och Trafikverket informera om de aktuella planerna. Vägbanken ska förstärkas på 300 meter så att även tunga lastbilar får trafikera Husbackabron. Vägsträckan ska också göras tvåfilig och en remsa på 0,75 meter ska finnas för gående och cyklister. Eventuellt kan det bli aktuellt med muddring, men hur mycket det skulle förbättra vattenflödet under bron är oklart. Åtgärderna kan tidigast utföras år 2012.