De har haft ett otal möten och flängt mellan varandras skolor i Östhammars kommun under våren för att prata menyer, dekorationer och ordningsvakter. UNT träffar fem av de elva eleverna som planerat allt som rör lördagens skolbal i Gimo. Johanna Kallio, som går i nian på Vallonskolan i Gimo, berättar att idén kom upp på ett elevrådsmöte på Vallonskolan i höstas.
– Vi visste ju att Frösåkersskolan i Östhammar brukar ha avslutningsbal, och tänkte att det vore kul om alla skolor hade en gemensam bal.
De kontaktade elevråden på de andra skolorna och fick positivt gensvar. En enkät har också genomförts. Elever från samtliga fyra högstadieskolor bildade en projektgrupp och kontaktade Sandra Pettersson på fritidskontoret för att få lite hjälp och goda råd. Sandra Pettersson tipsade eleverna om att söka pengar via Leader Upplandsbygdprojektet Sixten, som riktar sig till unga mellan 13 och 25 år. Det har gett 20 000 kronor i bidrag, vilket gjort att de kunnat hålla biljettpriset nere. I övrigt säger Sandra Pettersson att hon fungerat som bollplank, men att det är eleverna själva som gjort allt arbete och skött planeringen.
– De ringer mig i panik ibland. Men de har vuxit mycket med det här och lärt sig att ta ansvar, säger Sandra Pettersson imponerat.
Eleverna lovordar Sandra Pettersson och säger att hon fått dem att inse att man måste kompromissa ibland och se realistiskt på vad som är möjligt.
– Hon har fått oss att öppna ögonen, säger Jennifer Lundgren från Olandsskolan.
Att komma överens har inte alltid varit lätt. Dekorationer till borden har varit en stötesten. Klädsel en annan. Menyn en tredje.
– Det finns många starka viljor här, säger eleverna nästan i munnen på varandra.
Lokaler har bokats och menyn har de enats om, liksom klädkod och bordsplacering. Eleverna i årskurs 3 på hotell- och restaurangprogrammet på Bruksgymnasiet har anlitats för mat och servering. Biljetter, affischer, vakter, polistillstånd, ljud- och ljusutrustning och DJ har eleverna också ordnat med.
– Det är roligt att tänka att allt det här har vi fixat, säger Johanna Kallio och får medhåll av de andra.
Mycket fritid har de lagt ned – över 20 möten plus en hel del som skötts via en intern Facebookgrupp på nätet. I början var det segt. Men i januari tog det fart och nu på sluttampen har det nästan känts panikartat, berättar de.
– Det har varit en del komplikationer längs vägen, om man ska uttrycka sig vårdat, säger Richard Robertsson från Frösåkersskolan.
Men det mesta har rett ut sig. Och på lördag är det dags för bal. Alkoholfri fördrink och middag intas vid Zodiaken på Bruksgymnasiet, och därefter blir det en kort promenad till Idrottsgården Ladan där det är drogfritt disko som gäller.
– Lite ansvar blir det. Men vi ska försöka ha kul också, säger Carolina Jansson från Olandsskolan.