Redan före regeringens höjning av effektskatten i augusti var det tuffa tider för kärnkraften. I dagarna, när kylan tagit ett fast grepp om Sverige, gjorde Vattenfalls kärnkraftschef Torbjörn Wahlborg ett utspel i Dagens Industri där han varnade för att inte ens Forsmarks reaktorer står säkra på sikt. Elpriserna har varit låga under en längre tid och för att leva upp till nya säkerhetskrav krävs stora investeringar.
Enligt Torbjörn Wahlborg är det, som han ser det i dag, inte ekonomiskt försvarbart att ta beslut om investeringar i storleksordningen 4 miljarder år 2016.
UNT har träffat fyra Forsmarksanställda i kärnkraftverkets lunchrestaurang Kraftkällan. Sofie Edin är gruppchef för arkiv och dokumentation. Hon känner en viss oro inför framtiden.
– Jag tänker att var kommer det här att leda, och vad kommer jag då ta ställning till? Och jag tror det är fler i företaget som ser det så. Vi riskerar att tappa kompetens.
Elingenjören Mattias Hansson är inne på samma spår.
– Tanken att se om sitt hus och göra något annat blir inte mindre av det här.
Inger Berglund, ordförande i Unionen, känner ingen oro för egen del.
– Jag har inte så hemskt många år kvar att jobba. Men jag tänker på mina medlemmar i Unionen.
Att en snabbare avveckling av kärnkraften skulle skynda på utvecklingen och införandet av förnybara alternativ tror hon inte.
– Det måste gå hand i hand, säger Inger Berglund.
Både hon och de andra vittnar om att de märkt av de kärvare tiderna. Investeringar ifrågasätts, och såväl fruktkorgar som julbord och andra förmåner har dragits in.
– Det har varit ett väldigt fokus på besparingar och effektiviseringar under ett par års tid, säger Ingvar Berglund som är specialist inom säkerhetsledning.
Han menar att en sänkning av effektskatten skulle vara ett steg på vägen för att undvika en förtida stängning i Forsmark.
– Men det skulle också behövas en annan långsiktighet i energipolitiken.
Energiminister Ibrahim Baylan har inte tid att svara på UNT:s frågor. Han hälsar via sin pressekreterare att kompetensförsörjningen är en fråga för bolagen själva. Han hänvisar även till uttalanden i DN där han inte utesluter möjligheten att ompröva höjningen av effektskatten.
– Min och regeringens ingång i det här är att säkra upp att svenska hushåll och industrier har tillgång till konkurrenskraftiga energipriser. Då ser jag de kvarvarande sex kärnkraftsreaktorerna som en brygga in till ett helt förnybart system.