Oro inför indragna busshållplatser längs 288:an

UL:s planer på att dra in busshållplatser på sträckan Alunda-Gimo när 288:an byggs om har väckt ilska. Även Östhammars kommun är kritisk.

Skeptisk. Mikael Ahlbom  tror inte på uppgifterna om att buss 811 skulle spara två eller tre minuters restid  på sträckan mellan Uppsala och Östhammar genom att ta bort busshållplatser med få resande.

Skeptisk. Mikael Ahlbom tror inte på uppgifterna om att buss 811 skulle spara två eller tre minuters restid på sträckan mellan Uppsala och Östhammar genom att ta bort busshållplatser med få resande.

Foto: Pär Fredin

Östhammar2015-12-12 10:02

Frågan om indragning av busshållplatserna har skötts dåligt av Upplands Lokaltrafik, anser Mikael Ahlbom som bor i Furuby. Han hade funderingar tidigare i höstas om Furuby hållplats skulle få en busskur när länsväg 288:s byggs ut på sträckan Alunda-Gimo.

– Då fick jag veta att den här busshållplatsen blir borttagen. UL har gjort ett stort klavertramp som inte haft samråd med de boende och inte med kommunen heller. De fick ett lika snabbt uppvaknande när jag drog igång den här apparaten, säger Mikael Ahlbom som tror att det hade kommit som en obehaglig överraskning under vägbygget om inte han och flera andra i Furuby och Petterslund engagerat sig.

I början av december höll UL ett informationsmöte i Gimo där allmänheten skulle få chans att ge synpunkter. Men enligt Mikael Ahlbom sköttes det inte på ett professionellt sätt. Det dröjde en bra stund innan UL:s representanter började ta anteckningar på förslagen och åsikterna som lades fram.

– Från UL förklarades att man ville dra in de här busshållplatserna för att tjäna restid mellan tätorterna. De var tydliga med att det var viktigt. Men vi som bor på landet kan tydligen gå ett par kilometer extra, det verkar inte vara ett bekymmer.

Mikael Ahlbom anser att UL:s beräkningsmodell över antal resenärer är fel. Han tror inte heller på uppgifterna om att buss 811 skulle spara två eller tre minuters restid på sträckan mellan Uppsala och Östhammar genom att ta bort busshållplatser med få resande.

– Resandet är ju utspritt över dygnet. Alla har olika resmönster, så UL kommer inte heller plötsligt att få betydligt fler som reser från närmaste hållplats, säger Mikael Ahlbom.

Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) anser också att UL gått för fort fram. Hon tror inte att den tidsvinst som UL räknat med stämmer med verkligheten och ifrågasätter UL:s mätmetoder och slutsatser. Kommunen planerar att göra ett inspel till Upplands Lokaltrafik och kollektivtrafikförvaltningen.

– Utifrån de synpunkter vi fått in kommer vi försöka ha som mål att ha alla hållplatser kvar i dagsläget, och diskutera med UL om det, säger Margareta Widén Berggren.

UNT har inte lyckats nå ansvarig handläggare på UL. Informationschefen Sture Jonsson kan inte ärendet i detalj, men säger att man tar till sig av alla åsikter och förslag.

– Man kan tycka att det inte ska ha någon betydelse för restiden om man har kvar hållplatser där bussen sällan stannar. Men det kan det ha, tillsammans med andra inblandade faktorer.

Den 28 januari kan ett eventuellt reviderat förslag presenteras.

Länsväg 288 Alunda-Gimo

När nya länsväg 288 mellan Alunda och Gimo är klar i slutet av 2017 kan fyra hållplatser försvinna, enligt förslaget från UL. Dessa är Furuby, Vettsta skola, Strömgärde och Södra Skäfthammar.

På tisdag ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta upp frågan. I förslaget till beslut står "att behålla goda kollektiva kommunikationsmöjligheter med hållplatser när människor bor och vistas äger inte bara stort symbol- och signalvärde, utan är en av de allra viktigaste förutsättningarna för en fortsatt levande landsbygd och ett hållbart samhälle".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om