Östhammar firas med nytt skyltprogram

Ett skyltprogram för Östhammars tätort är en av de största budgetposterna i jubileumsfirandet när Östhammars stad firar 650 år.

Styrning får kritik. Jacob Spangenberg (C) är kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.  Kommunens ingång i firandet handlar om att skapa stolthet bland invånarna både kring ortens historia och framtid, att lyfta varumärket Östhammar och förlänga turistsäsongen.

Styrning får kritik. Jacob Spangenberg (C) är kommunstyrelsens ordförande i Östhammar. Kommunens ingång i firandet handlar om att skapa stolthet bland invånarna både kring ortens historia och framtid, att lyfta varumärket Östhammar och förlänga turistsäsongen.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2018-01-18 08:00

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) har tagit del av kritiken som framförts i UNT av företrädare för Frösåkers hembygdsgård och Östhammars litteraturförening om att kommunen inte lägger någon större kraft på att lyfta fram det historiska arvet inför jubileet.

– Jag känner inte till all planering. Men för mig personligen är det intressant att lyfta fram Östhammars historia och vad den har inneburit. Vad jag förstår kommer det historiska även att finnas med i boken som Frösåkers hembygdsförening gjort.

Men än så länge är det oklart om föreningen får 100 000 kronor som man önskat, för att kunna trycka upp 2 000 exemplar av en ny jubileumsskrift på 65 sidor. I budgeten på 600 000 kronor för jubileumsfirandet – som kommer från kommunstyrelsen – finns inget större utrymme kvar. Ett nytt skyltprogram är tillsammans med gratiskonserter under Östhammars kulturfestival den största enskilda budgetposten. 150 000 kronor avsätts för respektive ändamål.

– Jag känner till skyltprogrammet, men kan inte detaljerna, säger Jacob Spangenberg som har svårt att svara på frågan hur skyltprogrammet hänger ihop med 650-årsfirandet.

Tillväxtkontorets chef Ulf Andersson är med i den styrgrupp som jobbar med 650-årsfirandet. Han berättar att skyltprogrammet handlar om att kommunen gjort en översyn av sina skyltar i Östhammars tätort med hjälp av en konsultfirma, som får debitera 200 000 kronor för insatsen. Tillväxtkontoret står för en del av programkostnaden, utöver pengarna som kommunstyrelsen avsatt. I nästa steg ska tekniska kontoret – med start i maj – sätta upp skyltarna med pengar från sin egen driftbudget, säger Ulf Andersson.

– Vi har identifierat ett behov av att se över skyltningen i Östhammars stadskärna. Det är en del av ett gestaltningsprogram där vi vill skapa enhetlighet och attraktivitet. Det ska bli snyggt och prydligt, och vara tydligt. Det ska även andas lite gammal stad. Om det här faller väl ut och vi får en positiv respons av kommuninvånarna kan vi överföra det till de andra tätorterna.

Vad är kopplingen till 650-årsfirandet?

– Vi vill klä bruden och göra lite göra snyggt med skyltar, andra jobbar med blommor. De som kommer och besöker Östhammars tätort under jubileumsåret ska få ett positivt intryck och det här kan även bidra till en stolthet över att man bor här.

Östhammars kultur- och fritidsnämnd har haft en passiv roll i samband med planeringen, anser kritiker som UNT talat med. Men Jonas Lennström (S) som är ordförande i nämnden är nöjd med att man fått rapporter från förvaltningen.

– Jag tycker att konceptet med uppdraget från kommunstyrelsen fungerat bra. Vi är med som en del av kommunen och jag har stort förtroende för att förvaltningen gör det bästa möjliga av det här.

Hur ser du på kritiken om svagt historieintresse?

–Det är stort att fylla 650 plus. Vad gäller den historiska biten är det en svår avvägning, genom att man samtidigt vill visa var vi befinner oss just nu och precis som vid alla jubileer vill man titta framåt också. Men det är väl tur att det kommer synpunkter. Jag tror att samverkan med föreningarna som vi har är ett vinnande koncept.

Mycket av det som räknas in i firandet är årligen återkommande evenemang.

– Jag tycker att det är effektivt att använda sig av återkommande aktiviteter, för då vet vi att det är något som redan är en tradition. Det är ypperligt att använda sig av det. Hur man gör för att det ska märkas att det är 650-årsjubileum får förvaltningen komma fram till i dialog med dem som är medskapande.

Blick bakåt och framåt

I beslutsunderlaget som kommunstyrelsen fick på sitt bord i juni år 2017 framgår att Östhammars kommun väljer att gå in i 650-årsfirandet med syfte att "skapa en gemensam stolthet bland Östhammars kommuns invånare kring vår historia och vår framtid". Det heter att varumärket Östhammar ska lyftas, att antal besökare ska öka och att turistsäsongen ska förlängas. Projektnamnet för firandet är "Östhammars stad 650 +" med hänvisning till att staden i själva verket är äldre, även om det äldsta bevarade privilegiebrevet är från år 1368. Plustecknet är tänkt att ge utrymme att "blicka både bakåt och framåt".

Projektledning sköts via kultur- och fritidsförvaltningen, med 120 timmar, samt 60 timmar för kommunikationsinsatser. Firandet är tänkt att pågå i sex månader med olika aktiviteter från mars till september i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om