Östhammar flaggar för Finland

6 december flaggar Östhammars kommun helfinskt för att uppmärksamma Finlands 100 år av självständighet.

100-åring på uppgång.

100-åring på uppgång.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2017-12-06 11:00

Finlands självständighetsdag infaller 6 december – det var det datumet som Finland förklarade sig fritt från Ryssland år 1917. Att dagen uppmärksammas i Sverige hänger ihop med den stora gruppen finsktalande som under lång tid flyttat till Sverige – både till "finnbygderna" i Dalarna och Värmland på 1600- och 1700-talen, samt på 1960- och 70-talen när verkstadsindustrin ropade efter arbetskraft. Även under andra världskriget kom många flyktingbarn.

100-årsfirandet i Östhammars kommun – som är finskt förvaltningsområde – har pågått en längre tid med olika evenemang. På onsdagsmorgonen hissades den finska flaggan för att vaja i ensamt majestät vid Östhammars kommunhus. Den som såg till att jobbet blev gjort var kommunhusets vaktmästare Micke Leino, som själv kom till Sverige från Finland som 1,5-åring med sina föräldrar.

– Det är min nationalflagga det här! I Kimito är jag född. Jag har en brorsa kvar i Pargas och en bror som bor på Åland.

Ska du fira 100-årsdag ikväll?

– Det beror på. Om jag hinner allting, jag har så mycket annat också jämt. Men något blir det väl.

Micke Leino håller fast vid en del finska traditioner.

– Leverlådan och morotslådan som vi alltid har på julen håller jag högt, dem vill man ju äta.

Men annars känner han sig betydligt mer som svensk än som finländare. När Sverige och Finland möts i ishockey håller han på Sverige.

– Jag har ju bott här nästan hela mitt liv. Men hade man kommit hit på äldre dagar kan jag förstå om räknar sig mer som finländsk. Jag har bekanta i Gimo som är helfinnar också, fast de har bott i Sverige i över 30 år kan de inte svenska överhuvudtaget. Så kan det också vara ibland.

Finnar och finlandssvenskar

Historiskt har Finland varit en del av Sverige från medeltiden fram till år 1809. Svenska är också ett av Finlands två nationella språk, och invånare som bor i eller bott i Finland och har svenska som modersmål kallas finlandssvenskar. Gruppen utgör cirka 5,5 procent av befolkningen. Finländare som är finsktalande kallas finnar.

I Sverige bor cirka 60 000 finlandssvenskar. Här finns också en minoritet sverigefinnar, som bor i landet och har finska som modersmål. Hur många sverigefinnar det finns är oklart, men sannolikt 300 000 till 500 000. År 2000 erkändes sverigefinnarna som en av Sveriges fem nationella minoriteter.

Vad är då sverigefinländare? Det är ett samlingsnamn för människor från Finland som invandrat till Sverige – de kan ha både svenska och finska som modersmål. Även barn och barnbarn till sådana invandrare kan kallas sverigefinländare.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om