Alla kommuner i länet har via länsstyrelsen fått i uppdrag från Migrationsverket att se över sina så kallade evakueringsplatser.
– Det finns två huvudsakliga skäl till att vi gör det här. Det ena är att vi har fått förfrågan från Migrationsverket om att hjälpa till. Det andra är att det finns ett oerhört starkt stöd i Östhammar, både inom det offentliga och i civilsamhället, att hjälpa de människor som nu flyr från Ukraina, säger Peter Nyberg, kommundirektör.
Östhammar kommer att meddela Migrationsverket att man har 38 platser som kan erbjudas som evakueringsboende omgående. De platserna finns på lägergården vid Östhammars idrottsplats.
I början av april är planen att man kan utöka med cirka 60 platser på före detta korttidsenheten vid Östhammars vårdcentrum och boendet Abborren på Klackskärsgatan. Senare under april skulle man kunna erbjuda ytterligare cirka 175 platser i gamla Gräsö och Snesslinge skolor, om behovet skulle finnas.
– Nu behöver vi se till att det finns i ordningsställda sovplatser, mathållning samt säkerställa ansvar för brandskydd och hälsoskydd, säger Peter Nyberg.
Kommunens skolor och förskolor planerar för olika scenarier för att kunna ta emot barn och ungdomar på flykt.
– Vi vet ännu inte exakt vad vi står inför. Men vi förbereder oss och är rustade för att kunna ta hand om barn och unga. Prio ett är så klart att skapa trygghet för de som kommer, säger Zara Järvström, tf chef för sektor bildning.