UNT har intervjuat Östhammarshems nya styrelseordförande Örjan Mattsson (S) om det hittills resultatlösa samarbetsprojektet med kommunen.
Vad föreslår ni till samhällsbyggnadsnämnden?
– Vi lägger fram ett reviderat förslag där vi har tagit bort en av sex huskroppar på innergården. Den huskropp med två lägenheter som är närmast kommunhuset stryker vi.
Fem nya huskroppar är ändå kvar. Vad talar för att det här förslaget räcker för att vinna nämndens, de närboendes och länsstyrelsens gillande?
– Vi har reviderat vår plan tidigare, under den förra mandatperioden. Redan då hade vi tagit bort carportar, flyttat hus, ändrat till träfasad, tagit bort ett våningsplan på ett av husen och sänkt takhöjden. Men det väckte inget gehör i den gamla byggnadsnämnden. Nu hoppas vi att den nya nämnden ska besluta om att ställa ut vårt reviderade förslag så att vi kan få utlåtanden från länsstyrelsen och andra myndigheter.
Länsstyrelsen har tidigare kritiserat den förtätning som Östhammarshem vill genomföra, kan den hållningen ha ändrats nu?
– Jag tycker att vi har lyssnat på kritiken på ett konstruktivt sätt. Länsstyrelsen har varit på besök och vittnat om saker man har reagerat på. Men vi har inget skriftligt från dem. Vi vill ha en godkänd detaljplan, där det är reglerat hur mycket man egentligen får bygga på planområdet. Det här är ett steg i den riktningen.
Kommunen har ju planmonopol. Om samhällsbyggnadsnämnd ställer ut det här förslaget, och det möts av en sådan kritik att nämnden väljer att inte gå vidare med planen, vad gör Östhammarshem då?
– Jag har inget svar ge. Nu ser jag fram emot den här prövningen med spänning, samhällsbyggnadsnämnden är en myndighetsnämnd och jag törs inte ha någon åsikt. Men det är klart att det här blir vägledande för hur vi i Östhammarshem agerar framåt.
Tiden går, och än är ett nytt huvudbibliotek och nya hyresbostäder långt borta. Vad säger du om det?
– Alla fördröjningar kostar och det hade ju varit enklare om vi fått en bra respons från början. Men beslutsprocessen kan bli så här och jag är inte bitter. Fortfarande är kommunledningen intresserad av ett bra bibliotek och hyresbostäder med god standard i centrala Östhammar. Det uppdraget till oss har inte ändrats.
Vad säger du om idén från IOGT om ett kulturcentrum med bibliotek och bostäder vid Storbrunn och området upp mot hembygdsgården?
– Jag läste i UNT om det, och kan konstatera att IOGT har en idé om utvecklingen av Östhammars stadskärna. Men jag har inga synpunkter om det är något som vi ska gå in i och jag vet inte hur IOGT tänker jobba vidare med det.
Varför vill Östhammarshem inte bygga hyresbostäder på Vinkelbodatomten, på andra sidan av kommunhuset?
– Vi har bedömt att det är svårt att göra en bra boendemiljö som är intressant för hyresgäster där.
Hur stort är behovet av fler hyresrätter i Östhammar?
– Nya lägenheter till rimliga boendekostnader behövs i Östhammars tätort, både för kommunens invånare och för att öka inflyttningen. Östhammarshem är ett företag som ska serva det. Vi har 1 889 lägenheter i hela beståndet och 99,2 procent är uthyrda, så det är egentligen ett kärvt läge på alla tätorter.