På kosafari i Älmsta
Mjölkbonden Hans Edlund på Karl-Ivar gården utanför Älmsta gör en god affär på sina kosafariturer. Vissa dagar åker över hundra personer genom hans kohage.- Fast allra roligast har jag nog själv, säger han.
Hans Edlund är en gladlynt mjölkbonde.- Jag försöker vara positiv. Folk vill inte höra bönder gnälla över de tuffa tiderna.
Foto: Marie Ström
- En del hade knappt sett kor förut. De ville titta på djuren och sprang runt överallt. Det blev lite svårt så jag kom på att jag kunde ordna turer i stället, säger Hans Edlund och tillägger med ett skratt.
- Rekordet är 142 personer på en dag. Oftast är det över hundra. Det finns tydligen ett stort intresse för kor och lantbruk. En dam berättade att hon fått åka till Skansen med barnbarnet för att se på kor. Det är inte lika vanligt med bondgårdar länge och de lantbruk som finns har blivit mer otillgängliga.
Hans Edlunds farfar köpte gården 1912. Sedan dess har den utvecklats till ett ekologiskt jordbruk med 90 mjölkkor, varav cirka 20 stycken är fjällkor - en utrotningshotad ras.
- Jag köpte dem faktiskt på internet av en bonde utanför Östersund. Det finns bara 1 000 fjällkor i Sverige i dag, säger Hans Edlund och hoppar vant upp på den ombyggda höskrindan för att guida besökarna. Trots att flera kosafariturer - som Hans Edlund kallar dem - går varje dag är skrindan full med förväntansfulla familjer. Traktorn drar långsamt dem tvärs över gårdsplanen mot kohagen. Hans Edlund berättar om gårdens djur och bondelivet.
- Jag har nog allra roligast själv på turerna. Det är så trevligt att träffa folk och höra alla roliga frågor, säger han.
Inne i hagen stannar traktorn och korna flockas runt skrindan. Barnen tittar nyfiket ut, medan korna lika nyfiket kikar in mellan spjälorna. Två tjurar med en respektingivande kroppshydda - den ena väger ett ton - svansar lojt förbi. Otaliga kameror åker fram. Anette Svensson ler år barnbarnet Frida, 2 år, som studerar korna med stora ögon.
- Min pappa hade aldrig trott på mig om jag berättade att det går att köra runt folk i en kärra och visa kor, säger Hans Edlund.
De vanligaste kosafarideltagarna är barnfamiljer. Men en gång åkte ett äldreboende från Norrtälje med.
- De kom i fyra färdtjänstbussar och personalen var ute och knäppte bilder på pensionärerna hela tiden. När jag frågade varför förklarade de att hälften inte skulle komma ihåg att de varit här annars, säger Hans Edlund när skrindan ställer sig till rätta för ytterligare en tur runt hagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!