Men Milan Tesinsky anser att utlåtandet inte stämmer i fallet med hans och hustruns nyköpta villatomt (UNT 4/10). Han anser att Peab framställt det som att tomten i princip var byggfärdig, och frågan är hur uttrycket "ytliga lager" ska tolkas.
– Utlåtandet låter väldigt bra. Jag förväntade mig att vi måste ta bort 30 till 50 centimeter, och sedan lägga en grusbädd för husgrunden på fyllnadsmassorna. Men att behöva ta bort 1,5 meter – det är inte ytliga lager.
Till grund för utlåtandet (se faktaruta) fanns två fotografier på fyllnadsmassorna, som Peab skickat. Konsulten Torbjörn Eriksson på Geostatik anser att det var tillräckligt.
– Jag visste redan hur området såg ut eftersom jag varit där förra året.
Torbjörn Eriksson poängterar att kunden eller byggherren har ansvar att ta reda på grundförutsättningarna för den enskilda tomten. Det kan ske genom att man gör en provgrop med en grävare. Det behöver inte heller vara så att man måste ta bort all underliggande fyllning, även om stubbar och rötter måste tas bort för att undvika att huset får sättningar, säger Torbjörn Eriksson.
– Det är möjligt att fyllningen är okej. Men när man köper tomt ska man alltid kolla om den är lämplig att grundlägga på. Det bästa är att ringa någon sakkunnig som kan komma och ge ett specifikt utlåtande.
Milan Tesinsky säger att husleverantören rekommenderar honom och hustrun att all fyllnadsmassa tas bort och ersätts med grus. En offert på vad det kan kosta ska tas fram.
– De rekommenderar oss att göra så, för vår egen skull, så att det här blir bra.
Peab har stått för kostnader i samband med att en granne stött på markproblem. Men Peabs regionchef Stefan Liljebris säger via mejl till UNT att det var en annan sak.
– En tomt som såldes var okomprimerad, den hade inte packats tillräckligt. Därför gick Peab tillbaka till den tomten och packade den.
Peab har också efterkomprimerat hela området med vält på alla tomtytor och kompletterat med ett antal ton grusmaterial. Att man inte schaktade bort all jordmassa, i stället för att använda den för utjämning, är enligt Stefan Liljebris en ekonomisk fråga.
Östhammars kommuns konsumentrådgivare May Strandberg anser att bevisläget för kunden är svagt.
– I avtalet finns inget som säger att tomten skulle vara helt byggklar, och det normala är att ett grundligt markarbete måste till innan huset byggs upp.
Läs mer: Markägare känner sig lurad av Peab