Marknaden drogs igång för 33 år sedan av en grupp lokala småföretagare som tillverkar mat och hantverk. Den har sedan dess rullat på med ett antal marknadstillfällen, med start under påsken, varje år på Rådhustorget i Östhammar.
Deltagarna på marknaden har organiserats via sammanslutningen Torghandelsgruppen i Östhammar där mjölkbonden Elin Torstensson från Österbybruk är samordnare.
– Tidigare har vi inte betalat något för våra torgplatser i samband med marknaden. Det har funnits en överenskommelse kring det sedan starten för 33 år sedan, säger Elin som driver företaget Elins glada ekologiska kor.
Nu är läget annorlunda utifrån det besked hon fått av kommunens tjänstemän.
– När vi hade ett möte med kommunen kring årets marknad var beskedet att vi skulle betala 1 650 kronor per tillfälle. Totalt är det sju tillfällen vi ska betala för. Jag personligen kanske drar in tvåtusen kronor per tillfälle på marknaden. Så det säger sig själv att det här är en enorm summa för oss småföretagare, säger hon och fortsätter:
– Den här siffran är rent löjlig. Som läget är nu blir det med största sannolikhet ingen marknad 2025.
Hon får medhåll av Josefine Nilsson, Centerns gruppledare i kommunfullmäktige.
– Det var kommunen som på 1990-talet beslutade att småskaliga lokala matförsäljare skulle få stå på torget och att det skulle vara avgiftsfritt, säger Josefin Nilsson.
Från det politiska styret är beskedet ett annat och att den kommunala taxa för torghandel som fastställts i kommunfullmäktige ska följas av alla.
– Det är viktigt att förtydliga. De uppgifter som Elin Torstensson fått i samband med ett möte med kommunen kräver 1 650 kronor för en dags hyra för torghandel är inte korrekta och aktuella. De taxor som gäller nu är 550 kronor för en dag, 1 100 för en vecka och 1 650 för en månad, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han förklarar att han inte känner till någon överenskommelse om att inte följa den kommunala taxan för Torghandelsgruppen. Men om det gjorts så var det inte korrekt och sannolikt inte heller lagligt.
Kommunstyrelsens ordförande förklarar att en översyn nu ska göras av taxorna för torghandel som är mera diversifierad och anpassad efter den efterfrågan som finns.
Vad den kommer att innebära för Torghandelsgruppen kan han inte säga i dag.
– Det ska finnas en likhet när det gäller taxor och avgifter och alla ska följa den och betala lika belopp. Att vi skulle göra på ett annat sätt skulle strida mot lagen. De enda som i dag slipper avgifter är skolklasser och ideella föreningar, förklarar Fabian Sjöberg.
Elin Torstensson menar att någon form av ersättning skulle kunna vara aktuell att betala.
– Vi fattar att det måste finnas en likabehandlingsprincip i kommunen, men vi har sagt att gränsen går vid max 200 kronor om det överhuvudtaget ska vara en avgift.
Josefine Nilsson (C) menar att verksamheten har ett stort värde för kommunen.
– Den handlar om och berör frågor om hållbar konsumtion, beredskap och främjandet av småskalig lokal verksamhet. Jag ser det som möjligt att kommunen ställer sig bakom marknaden och ansvarar för den och inom ramen för det gör den avgiftsfri.
Till viss del så håller Fabian Sjöberg med Josefin Nilsson.
– I sakfrågan tycker vi lika. Men att fatta ett beslut om avgiftsfrihet för en viss verksamhet som här Torghandelsgruppen – det går inte. Beslut om vilka avgifter och taxor vi har och hur de tillämpas – det fattas av kommunfullmäktige och inte på något annat sätt.