Sommaren står för dörren och Östhammar visade upp sig från sin bästa sida när polisstyrelsen i Uppsala län på måndagen höll sammanträde i Östhammars kommunhus medan solen gassade utanför.
– Vi har ett rullande schema för våra möten i länet och brukar anpassa oss efter de lokala förutsättningarna och lyfta fram sådant som sticker ut. Men i den här delen av länet är det bara positivt, det visar ju alla trygghetsundersökningar också. Polisen har dessutom en god samverkan med både kommunen och invånarna, sade polisstyrelsens ordförande Mats Gyllander (M) under en kort pressträff.
Ledamoten Agneta Gille (S) lyfte också fram kommunen som ett föredöme.
– De polisiära resurserna används på ett bra sätt, och det finns bevakning kring de delar där det behövs.
Men brottslighet förekommer även i Östhammars kommun. Båtmotorstölder, villainbrott, skadegörelse, våld i nära relationer, hot, krogbråk och narkotikabrott för att bara nämna något av det som Östhammarspolisen har att jobba med.
– Ofta är det vardagsbrotten som berör folk starkt och den typen av brott är svår att utreda. Inte beroende på att polisen är ineffektiv, utan för att det kan vara svårt att gå vidare rättsligt, sade Mats Gyllander.
Med stundande skolavslutningar, midsommarfirande och diverse aktiviteter inte minst i Östhammar och Öregrund finns risk för fler brott i kommunen när mycket folk är i rörelse. Per Lager är tillförordnad närpolischef i Östhammar där cirka 18 poliser och två civilanställda arbetar:
– Andra enheter i länet kommer hit och stöttar oss på sommaren. Det har fungerat hittills och förhoppningsvis fortsätter det så, sade Per Lager.
Länspolismästare Erik Steen lyfte fram polisens samarbete över kommungränserna och nämnde valborgsfirandet i Uppsala.
– Man kan säga att polisen får den helg man förtjänar. Om vi använder våra resurser för att jobba förebyggande, och plockar alkohol från dem som är under 20 år innan de sätter sig på bussen mot Uppsala så får vi också en lugnare valborgskväll. På motsvarande sätt är det i Östhammar och Öregrund på sommaren.
Då och då får polisen klagomål för att man inte kommer på plats tillräckligt snabbt efter att någon slagit larm. Både Erik Steen och Per Lager menade att polisen har en god beredskap för prioriterade utryckningar, men att avstånden kan medföra problem om de lokala polisbilarna redan är upptagna till exempel med en större trafikolycka.
– Vissa tider på dygnet åker man från någon annan ort. Händer något på Gräsö så tar det ju tid om vi skickar en styrka från Uppsala, sade Erik Steen.