I december beslutade kommunfullmäktige att införa en ny typ av arvode till majoritetsledarna. Det vill säga ledarna för Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Lokalpartiet BoA som ju styr kommunen tillsammans med Moderaterna.
Majoritetsledarna ska samordna och bereda majoritetens politik och får för det ett arvode på 20 procent av en riksdagslön, det vill säga 14 300 kronor i månaden.
Det nya styret har motiverat förändringen med att man föredrar denna modell och sparar pengar i stället för att ha två styrande kommunalråd, likt den tidigare majoriteten.
Men oppositionen har varit kritisk till förändringen och Vänsterpartiet överklagade beslutet till förvaltningsrätten och menade att det strider mot kommunallagen.
Enligt V är majoritetsledarens uppdrag att likställa med oppositionens gruppledare och i lagen står att personer med lika uppdrag ska ha lika arvode. Vänsterpartiet menar att titeln majoritetsledare de facto inte innebär några nya arbetsuppgifter.
Vänsterpartiet ville att domstolen skulle besluta om inhibition, att beslutet inte ska få verkställas innan det prövats.
Förvaltningsrätten kan besluta om inhibition om det finns starka skäl som talar för att ett beslut är olagligt. Men domstolens preliminära bedömning är att det inte framkommit några sådana skäl.
Domstolen kan dock komma att göra en annan bedömning när man gör en ordentlig prövning av ärendet, när det blir är i nuläget oklart.