Praktik en väg in i nya landet

Integrationsarbetet är en stor utmaning för många kommuner just nu. I Östhammar är flera samarbetsprojekt igång, och mer stundar.

Anna-Karin Bexelius, chef för Aktivitetscenter och introduktionsenheten vid Östhammars kommun

Anna-Karin Bexelius, chef för Aktivitetscenter och introduktionsenheten vid Östhammars kommun

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2017-01-02 13:19

Anna-Karin Bexelius är chef för Aktivitetscenter och introduktionsenheten vid Östhammars kommun. Till introduktionsenheten kommer de flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd och anvisats av staten till Östhammars kommun, år 2016 handlar det om 85 personer.

– Vi tar hand om de inledande frågorna, säger Anna-Karin Bexelius.

På introduktionsenheten får flyktingarna information om vissa bidrag som de ska söka, de får veta att de ska anmäla sig till Arbetsförmedlingen och ges en del fakta om Försäkringskassan där de kan boka tid för möte. De anmäls också till SFI- och vuxenutbildning, och för barn och unga ansöks om plats på skola och inom barnomsorg. Enheten står även för ett inledande försörjningsstöd som följer med den ersättning kommunen får från staten för varje flykting.

– Sedan är det meningen att Arbetsförmedlingen ska vara samordnande. Men det kan ta olika lång tid, exempelvis om man måste vänta på barnomsorg, säger Anna-Karin Bexelius.

LÄS MER: "Jag vill prata svenska varje dag."

LÄS MER: Alsike kloster proppfullt

LÄS MER: "Här har integrationen kommit långt"

Introduktionsenheten driver också ett nytt projekt tillsammans med Arbetsförmedlingen – Tillsammans Etablering. Östhammars kommun är geografiskt vidsträckt och bussförbindelserna är begränsade. Meningen med projektet är att ge dem som har svårt att ta sig långt för att komma till en praktikplats på närmare håll, utifrån personens bakgrund, intressen och framtidsplaner. Efter nyår ska praktik inledas för drygt tio personer, parallellt med att de läser SFI på halvtid.

– Alla har sina intressen och det gäller att hitta rätt. Vi försöker erbjuda lokala alternativ med kvalitet, och speciellt riktar vi oss till kommunens arbetsplatser.

För att praktiken ska löpa smidigt har enheten handledare med på arbetsplatsen, i olika utsträckning.

– Det är inte meningen att vi ska trampa någon på tårna. Flyktingarna har många förmågor, men kanske inte förstår alla oskrivna regler på en arbetsplats. Vi vill vara med och lösa problemen och inte lämna någon i sticket, säger Anna-Karin Bexelius som menar att man får ha lite tålamod med att språket inte alltid är perfekt.

– För kommunanställda är det här en fantastisk möjlighet att få träffa nya människor och lära sig om andra kulturer. Vi ser bilder på tv från flyktingläger, men det är inte många som vet hur saker går till i verkligheten eller ens har mött en flykting.

Projektet Tillsammans Etablering väntas växa nästa år, berättar Anna-Karin Bexelius. Hon ser ett stort värde för Östhammars kommun att de berörda personerna blir kvar i kommunen när de har kommit in i samhället.

– De här människorna vill och kan, och vi behöver dem verkligen. Östhammars kommun står inför stora pensionsavgångar och vi ska försörja oss i framtiden också. Förhoppningsvis kan vi få dem anställda så småningom.

Helene Ulman Lilja är arbetsmarknads- och integrationsstrateg på Östhammars kommun och tror mycket på det nya samarbetsprojektet med Arbetsförmedlingen.

– Arbetsmarknadssatsningar är absolut en av de främsta vägarna till en snabb och effektiv integration.

Men Östhammars kommun har också andra samarbeten, inte minst med civilsamhället i form av föreningar och kyrkor som ordnar aktiviteter. I maj träffades över 60 personer från flera olika föreningar, studieförbund, kyrkor och samfund, hembygdsföreningar och engagerade privatpersoner när "Forum för integration" hade upptaktsmöte. Kommunen har också en ny integrationsportal med information om bland annat kontaktpersoner, aktiva föreningar, stöd att söka, flyktingmottagande och hur enskilda medborgare som vill kan hjälpa till.

– Vi ska skapa en bra inkludering i vår kommun och har påbörjat ett närmare samarbete med civilsamhället. Det ser jag som en framgångsfaktor, säger Helene Ulman Lilja.

Projekt med många aktörer

För att lösa bostadsfrågor, placering av nyanlända barn i skolan och stöd till ensamkommande flyktingbarn krävs olika typer av insatser. I Östhammars kommun jobbar flera enheter med flykting- och integrationsfrågor.

Flera lokala organisationer och trossamfund – bland annat HÖFF, Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Furuhöjdskyrkan – arbetar också ideellt med integrationsprojekt i olika former. Från år 2016 finns projektpengar att söka för civilsamhällets insatser på integrationsområdet. Mer information finns på Östhammars kommuns integrationsportal, som nås via kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om